Druga generacija njegovatelja za stare i nemoćne osobe u Travniku i SBK/KSB

Druga generacija njegovatelja za stare i nemoćne osobe u Travniku i SBK/KSB

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ p. j. Travnik (SEC) koja ima za cilj izgradnju strukovnog obrazovanja za odrasle za socijalna zanimanja, na svečanoj dodjeli certifikata koja se održala jučer, 08. 09. 2016. godineu prostorijama Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ Travnik, predstavila je drugu generaciju njegovatelja starih i nemoćnih osoba na području SBK/ KSB-a.

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno – edukativni centar“ (SEC) Banja Luka osnovana je u okviru projekta obrazovanja odraslih za socijalna zanimanja kojeg implementiraju Caritas BiH i Caritas Austrije uz financijsku pomoć Austrijske razvojne suradnje. U rujnu 2013. godine s radom je počela i podružnica SEC-a u Travniku. Program po kojem su jučerašnji polaznici prošli obuku je javno važeći program „Osposobljavanja za obavljanje poslove njegovatelja za stare i nemoćne osobe“ odobren od nadležnog Ministarstva obrazovanja znanosti, kulture i športa SBK/KSB kojeg SEC u Travniku provodi od početka djelovanja podružnice.Upravo u ovoj Ustanovi do sada je 35 polaznika završilo obuku za njegovatelja. Odrasle osobe tijekom šest mjeseci praktične i teorijske nastave stječu kompetencije za njegu starijih osoba.

Voditeljica podružnice u Travniku, Zvjezdana Nakić, uputila je iskrene čestitike novo-certificiranim njegovateljima, te im se zahvalila na ogromnom trudu i zalaganju u proteklih 6 mjeseci.Također se osvrnula i na kvalitetu provedbe programa zahvaljujući nastavnom osoblju koje je s polaznicima provelo proteklih šest mjeseci.

Direktor SEC-a Igor Lukenda naglasio je značaj koji obučeni kadar ima u podizanju kvalitete socijalnih usluga i skrbi za najpotrebitije. „Posebno smo ponosni da poslodavci prepoznaju kvalitetu, znanje i vještine koje polaznici naših obuka donose i pružaju im mogućnost da se dokažu u odgovornom djelovanju i pomoći osobama u potrebi. Želim se zahvaliti i gospodinu Bojanu Domiću, direktoru Centra za socijalni rad Travnik na čiju inicijativu i uz čiju podršku je počelo djelovanje podružnice u Travniku“.

Bivši polaznici su tijekom ceremonije iskazali uzbuđenje i iznijeli različite stavove što se tiče njihovih budućih planova i aktivnosti.
„Kroz sudjelovanje na obuci i znanja koja sam stekao po završetku, uvidio sam da je Socijalno-edukativni centar ozbiljna i profesionalna ustanova koja ima vrhunske predavače i tim koji ga vodi“ , izjavio je Samir Nišić iz Fojnice.
Svoje stavove i dosadašnja iskustva s nama je podijelila i Biljana Budimiriz Novog Travnika, također bivša polaznica: „ Nakon završenog teorijskog i praktičnog dijela nastave, s novim znanjima i vještinama krenula sam u potragu za zaposlenjem. Uz pomoć direktorice Kuće njege „Starimo zajedno“, gospođe Dragice Marjanović i velike želje za zaposlenjem počeli su mi dolaziti pozivi za poslove kućne njege. Trenutno njegujem dvije starije osobe koje su vrlo brzo prepoznale kvalitetu rada stečenu u SEC-u.“

SEC tim prvenstveno radi na osposobljavanju osoba koje će raditi u specijaliziranim ustanovama čime se podiže kvaliteta usluga. Stvaranjem kadra koji je stručno osposobljen, omogućavamo da osobe, kojima je potrebna tuđa njega i pomoć dobiju najbolju moguću njegu.

Ustanova za obrazovanje odraslih Socijalno-edukativni centar, p.j. Travnik

Share this post on social media