Nermin Mandra: Stevandićevi napadi na Turković paušalni, zna se njegova ratna prošlost

Nermin Mandra: Stevandićevi napadi na Turković paušalni, zna se njegova ratna prošlost
Nermin Mandra: Stevandićevi napadi na Turković paušalni, zna se njegova ratna prošlost

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermin Mandra kazao je da su neozbiljni istupi zastupnika Nenada Stevandića protiv ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, saopćeno je iz SDA.

Apsurdno je da jedan Nenad Stevandić optužuje ministricu Turković za ratnohuškačku politiku ‘identičnu onoj iz 90-ih godina’. Naime, podsjećam da je Stevandić bio komandant zloglasne paravojne formacije Srpske odbrambene snage (SOS), koja je spomenuta u čitavom nizu haških presuda kao dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv nesrpskog stanovništva.

Haški sud je u slučaju Brđanin precizno utvrdio da je SOS bio sredstvo provođenja plana preuzimanja teritorija i uklanjanja nesrpskog stanovništva s tih teritorija uz pomoć sile i straha – kazao je Mandra.

On dalje navodi da je o kriminalnom ponašanju SOS-a na Banjalučkom aerodromu 1992. godine čak u predmetu Brđanin svjedočio i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a presretnuti razgovori između Stevandića i Radovana Karadžića bili su jedan od ključnih haških dokaza za utvrđivanje zločinačkog plana.

Dakle, optužbe Stevandića protiv ministrice Turković su proizvoljne i paušalne, zaključuje Mandra i dodaje da je negativne kvalifikacije o Stevandićevom ratnom angažmanu iznijela sudska instanca koju priznaje međunarodna javnost.

Ukoliko Stevandić želi dalju raspravu o ovim temama, neka slobodno izvoli – izjavio je Nermin Mandra.

FENA