Slovenska vojska u fiktivnom napadu pomogla vojnicima BiH

U dvotjednoj multinacionalnoj godišnjoj vojnoj vježbi “Immediate Response 16”, koju je planiralo i vodi Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (EUCOM), sudjeluju oružane snage deset zemalja s dvije tisuće pripadnika, a u utorak su na vojnom poligonu u Slunju vježbu pratili i novinari.

Vježba je počela 9. rujna, istodobno se održava u Sloveniji i Hrvatskoj, a u njoj sudjeluju pripadnici oružanih snaga Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Mađarske, Makedonije, Velike Britanije, Hrvatske i SAD-a, navodi Hina.

Na poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović rekao je da se u Postojni i Zagrebu održavaju simulacijske vježbe, a na poligonima kod Postojne i Slunja na terenu se uvježbava operabilnost te humanitarna pomoć civilima (Slovenija) u slučaju eksplozija i prirodnih nepogoda.

Vježba se provodi radi izgradnje povjerenja i promicanja regionalne sigurnosti i stabilnosti, jačanja partnerskih sposobnosti i unaprjeđenja interoperabilnosti sudjelovanjem zemalja članica NATO-saveza i Partnerstva za mir, rekao je general Ostović, dodajući da su, osim kopnenih snaga, sudjelovale i američke zračne snage stacionirane u Avianu u Italiji.

“Zadovoljan sam prikazanim sposobnostima i uvježbanošću vojnika jer to pokazuje da bismo u danom trenutku mogli pobijediti i u stvarnoj situaciji”, rekao je Ostović.

Zapovjednik slovenskog kontingenta Franc Klemen bio je zadovoljan današnjom vježbom u kojoj je slovenska vojska u fiktivnom napadu pomogla vojnicima BiH. Satnik Klemen rekao je kako u svakoj operaciji ima novih ili neočekivanih situacija, tako i tu.

Predstavnik Oružanih snaga BiH, potporučnik Željko Marković iz brigade stacionirane u Livnu rekao je da je teren danas bio zahtjevan te da su naučili novosti u vezi s borbenim oklopnim vozilom Patriom, razmijenili doktrine ratovanja u ‘pokretu do dodira’, pri čemu im je u borbi sa zamišljenim neprijateljem pri izvlačenju ranjenika pomogao slovenski vod.

Predstavnik Zapovjedništva američkih oružanih snaga za Europu brigadir Mark Nelson istaknuo je kao posebnost vježbe komunikaciju među sedam zemalja. Rekao je da su radijske komunikacije i druge vrste komunikacija bile uspješne i da su standardizirali uobičajene operativne komunikacijske procedure.

Također je rekao da su imali mnogo zajedničkih vježbi te da su one od početka bile sve opsežnije, a svakim danom i sve uspješnije jer su uklanjali pogreške, što je važno za podizanje međusobne operativnosti.

Share this post on social media