Pokrenut još jedan monitoring u vezi s nabavkom respiratora

Tužiteljstvo BiH: Uskoro optužnica u predmetu
Tužiteljstvo BiH: Uskoro optužnica u predmetu "Respiratori"

Agencija za javne nabavke BiH pokrenula je još jedan monitoring (praćenje postupka javne nabavke) povezan s nabavkom respiratora, u namjeri preventivnog djelovanja na sprečavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom da se prema  mišljenju javnosti radi o jednoj od trenutno najvažnijih nabavki, saopćeno je iz te agencije.

Naime, jučer su u medijima izašle informacije o firmama koje će vršiti instalaciju i održavanje respiratora, na šta smo odmah reagirali s dopisom, sa traženjem detaljnog pojašnjenja o proceduri nabavke koja je izvršena za usluge održavanja respiratora. Također, obratili smo se i firmama koje se spominju kao izvršitelji usluge održavanja i instaliranja da dostave informacije o pomenutoj nabavci – navode iz Agencije za javne nabavke BiH.

Nadalje, navode da Agencija kontinuirano radi na praćenju postupaka javnih nabavki, “a u uslovima pandemije koronavirusa i pojačano praćenje postupaka, posebice pregovaračkih postupaka bez objave obaviještenja na temelju hitnosti”.

Istovremeno, naglašavaju da je pregledano preko 300 postupaka putem monitoringa i podneseno pet krivičnih prijava samo u zadnjih 30 dana.

Iz Agencije još jednom pozivaju sve koji saznaju ili imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrebama u javnim nabavkama da ih prijave Agenciji za javne nabavke BiH na e-mail: kontakt@javnenabavke.gov.ba, “jer takve prijave mogu biti podnesene i anonimno bez otkrivanja identiteta prijavitelja”.

Sve potencijalne zloupotrebe i kršenja Zakona o javnim nabavkama će biti detaljno pregledane i ako se utvrdi da je riječ o kršenju Zakona, protiv odgovornih osoba će biti podnesene krivične i prekršajne prijave – navodi se u saopćenju.

FENA

Share this post on social media