U Tesliću policija saslušala osumnjičenog za izborno podmićivanje i glasanje

Policija je u Tesliću izvršila kriminalističku obradu nad R.K. sa područja te općine, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo podmićivanje na izborima ili glasanju.

Za prijavljenog R.K. postoji osnov sumnje da je na području općine Teslić biračima nudio poklone u namjeri da ih navede da na predstojećim izborima glasaju za određenu političku partiju, saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

U saopćenju se dodaje da je Policijskoj stanici Teslić, 27.septembra ove godine, prijavljeno da je R.K. sa još dvije osobe došao pred kuću dvije starije ženske osobe kojim je predao pakete pomoći (prehrambeni i higijenski proizvodi), navodeći ih da na predstojećim izborima glasaju za osobe koje im predloži, nakon čega im je R.K. uzeo lične karte rekavši da će ih na dan izbora odvesti do glasačkog mjesta.

Istog dana Policijskoj stanici Teslić prijavljeno je da je sa istom namjerom R.K. uzeo ličnu kartu od punoljetne osobe s posebnim potrebama, a bez znanja njegovog staratelja.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, po čijoj su naredbi policijski službenici Policijske stanice Teslić 29.septembra izvršili kriminalističku obradu nad R.K. u svojstvu osumnjičenog.

S ciljem dokazivanja i dokumentovanja krivičnog djela saslušano je više osoba u svojstvu svjedoka, dok će oduzeti paketi pomoći, zajedno sa drugim materijalnim dokazima poslužiti u daljem krivičnom postupku.

Pronađene lične karte vraćene su osobama od kojih su uzete, navodi se u saopćenju.

Najavljeno je i da će protiv R.K. Okružnom javnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu podmićivanje pri izborima ili glasanju.

FENA

Share this post on social media