SAD šalje Ukrajini raketne sisteme, streljivo, radare

SAD šalje Ukrajini raketne sisteme, streljivo, radare
SAD šalje Ukrajini raketne sisteme, streljivo, radare

Predsjednik SAD-a Joe Biden najavio je novi, 700 milijuna dolara vrijedan paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje mobilne raketne sisteme s dometom do 80 kilometara. “SAD će stajati uz svoje ukrajinske partnere i nastavljati pružati Ukrajini oružje i opremu da se obrani”, priopćio je Biden.

Biden je najavio plan slanja Ukrajini preciznih raketnih sistema HIMARS nakon što je dobio garancije od Kijeva da ih neće koristiti za ciljeve na ruskom teritoriju. Biden je dodao taj uvjet kako bi spriječio eskalaciju rata u Ukrajini.

Ukrajina je tražila višecijevne raketne sisteme (MLRS) poput M270 i M142 HIMARS, koje proizvodi Lockheed Martin, kako bi imala veći domet kojim može gađati ruske trupe i naoružanje. Rakete koje je Bidenova vlada pristala poslati Kijevu imaju kraći domet od sovjetskih raketa koje Ukrajina trenutno ima na raspolaganju u ograničenim količinama.

Ukrajinci su nam dali garancije da neće koristiti te sisteme za ciljeve na ruskom teritoriju“, rekao je ranije u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken, govoreći uz glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Što uključuje novi paket pomoći?
Osim raketa novi paket pomoći uključuje streljivo, radare, dodatne protutenkovske rakete Javelin,  kao i protuoklopno naoružanje, rekli su dužnosnici.

Rusija smatra da SAD slanjem oružja Ukrajini dolijeva ulje na vatru. Jonathan Finer, zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, rekao je kako je Biden upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina izravno i javno koje će biti posljedice invazije na Ukrajinu.

Činimo upravo ono što smo rekli da ćemo činiti“, kazao je Finer. “Rusija si je sama to napravila pokretanjem invazije sa svog teritorija na suverenu državu.”

Patria

Share this post on social media