Cijene nafte prošle sedmice potonule više od 10 posto

Cijene nafte prošle sedmice potonule više od 10 posto
Cijene nafte prošle sedmice potonule više od 10 posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice oštro pale jer se trgovci plaše da će mjere europskih zemalja protiv koronavirusa izazvati usporavanje oporavka privrede, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice potonula 10,3 posto, na 37,46 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,2 posto, na 35,79 dolara.

Pad cijena blizu najnižih razina u pet mjeseci posljedica je ponovnog uvođenja restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.

Kako u drugom valu širenja koronavirusa bilježe rekordni rast broja novozaraženih, mnoge europske zemlje, među kojima Francuska, Njemačka i Engleska, ponovno uvode strože mjere za suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak privrede, a time i potražnje za naftom.

I u mnogim saveznim državama SAD-a broj novozaraženih virusom doseže rekordne razine, pa se trgovci plaše slabljenja potražnje za naftom i u najvećem svjetskom potrošaču ‘crnog zlata’.

S druge strane, ponuda na svjetskim tržištima raste. Libija trenutno proizvodi 680.000 barela dnevno i očekuje da će u sljedećih nekoliko sedmica povećati proizvodnju na milion barela dnevno.

U posljednje vrijeme raste i proizvodnja nafte u SAD-u. Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošloge je sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u povećan sedmu sedmicu zaredom, i to za njih devet, na ukupno 296 postrojenja, najvišu razinu od svibnja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom trenutno, pak, smanjuju proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno, a u januaru 2021. rezovi bi, prema prvotnom planu, trebali biti ublaženi na 5,7 milijuna barela dnevno.

Takvo povećanje proizvodnje bilo bi prerano, s obzirom na drugi val pandemije koronavirusa i usporeni oporavak privrede i potražnje, kažu analitičari.

Toga su svjesni i u OPEC-u, pa su Saudijska Arabija i Rusija nedavno poručili da bi se i na početku iduće godine proizvodnja trebala smanjivati za otprilike 7,7 miliona barela dnevno.

Predstavnici OPEC+ razmotrit će proizvodnu strategiju na sastanku koji bi se trebao održati 30. novembra i 1. decembra.

Dalje kretanje cijena nafte zavisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska privreda, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize, javlja SEEbiz.

FENA/Agencija DAN

Share this post on social media