Potres magnitude 7,2 po Rihterovoj skali pogodio Tajvan

Potres magnitude 7,2 po Rihterovoj skali pogodio Tajvan
Potres magnitude 7,2 po Rihterovoj skali pogodio Tajvan - photo: Patria

Zemljotres pored obale Tajvana jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali potresao je u srijedu ujutro glavni grad Tajpej, isključivši struju u nekoliko dijelova grada i izazvavši upozorenje na cunami za ostrva južnog Japana i Filipine, javio je Reuters.

Tajvanske televizijske stanice prikazale su snimke nekih srušenih zgrada u Hualienu, u blizini epicentra potresa, a mediji su izvijestili da su neki ljudi zarobljeni. Potres se mogao osjetiti čak do Šangaja, tvrdi svjedok Reutersa.

Epicentar zemljotresa bio je nedaleko od obale istočnog okruga Hualien, u vodama uz istočnu obalu ostrva Tajvan, saopštila je tajvanska centralna meteorološka uprava.

Japan je izdao upozorenje za evakuaciju za obalna područja južne prefekture Okinave. Očekuje se da će talasi cunamija do 3 metra dostići velika područja jugozapadne obale Japana, prema Japanskoj meteorološkoj agenciji, koja je procijenila da je potres jačine 7,5. Filipinska seizmološka agencija također je izdala upozorenje za stanovnike u obalnim područjima nekoliko provincija, pozivajući ih da se evakuišu na viši teren.

Potres se osjetio u Fuzhouu, Xiamenu, Quanzhouu i Ningdeu u kineskoj provinciji Fujian, javljaju kineski državni mediji.

Gradska uprava Tajpeja nije primila nikakve izvještaje o šteti. Naučni park Southern Taiwan, gdje poluvodički gigant Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ima fabriku, rekao je da kompanije rade bez smetnji.

Tajvanska zvanična centralna novinska agencija saopštila je da je potres bio najveći koji je pogodio ostrvo od 1999. godine kada je potres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale ubio oko 2.400 ljudi.

Patria

Share this post on social media