FOTOGALERIJA: Kraj Novog Sada održano Svjetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu: Akrobacije na Fruškoj gori

BH Telecom

Proglašenjem pobednika danas je u Bukovcu kraj Novog Sada završeno 4. Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu koje je održano na stazi u Parku za alternativne sportove na Fruškoj gori, javlja Anadolu Agency (AA). 

Vratolomne vožnje i akrobacije koje su demonstrirali takmičari iz 20 zemalja podizale su veliku prašinu, ali u bukvalnom smislu jer ova vrsta sporta se izvodi na specijalim daskama sa točkićima prilagođenim za vožnju po suvom strmom terenu, a suvo i toplo vreme protekla dva dana pogodovalo je da i takmičari, ali i publika odu kući zadovoljni i – prašnjavi.

Takmičenje je održano u subotu i nedelju različitim uzrasnim kategorijama, a umeće vožnje po fruškogorskim strmim stazama na modifikovanim snowboardima demonstrirali su kako muškarci, tako i pripadnice nežnijeg pola.

Suvereno je, već treću godinu uzastopce u kategoriji pro-vozača trijumfovao Englez Matt Brind, dok su u ostalim kategorijama podeljenih po starosnoj dobi: juniori, seniori i veterani najsjajnija odličja osvajali takmičari iz Francuske, a u ženskoj konkurenciji najbrža na stazi u disciplini „boarder cross“ bila je takmičarka iz Rumunije.

Na kraju dva dana modrica i poderotina, ali i ugruvanih bilo je više nego medalja, ali nikoga nije napuštala pozitivno raspoloženje, pa su se nakon podele medalja svi učesnici fotografisali sa osmehom na licu, pokazujući koliko uživaju u ovom sportu.

To su pokazali danas popodne u revijalnom delu kada su muškarci i žene, rame uz rame izvodili akrobacije, ali i padali, pa ponovo pokušavali. U međuvremenu su razmenjivali svoje iskustva i pokazivali modrice i poderotine, što nije bilo dovoljno da ih odgovori da se na dasci ponovo sjure ka rampi i izvedu neku akrobatsku figuru.

Predsednik kluba planinskog skejtborda “ATB” iz Novog Sada i jedan od organizatora ovog prvenstva Predrag Marcikić kaže za AA da je planinski skejtbord nastao sredinom dvedesetih godina kao želja vozača snowboarda da produže sezonu vožnje.

”Kombinacijom snow i skateboarda, došlo se i do prvih mountain board-ova, koji su se mogli voziti po nizbrdicama, bez obzira da li su travnatog, kamenitog ili zemljanog tla. Sport se polako razvijao i rastao i sve više ljudi privlačio, pretežno snowboardera. Svake godine se širom sveta organizuju takmičenja, gde se vozači sreću, druže, razmenjuju mišljenja i stavove vezane za tehničke elemente vožnje, unapredjuju svoje veštine, a ujedno i promovišu sport široj populaciji“, pojašnjava Marcikić.

S obzirom na činjenicu da se vozi po suvom, padovi ne mogu da se porede sa padovima na snegu, ali se koriste razne vrste štitnika koji te padove mogu da ublaže.

”Mogućnost povreda je kao i u svakom drugom sportu, ali se to rešava uz pomoć različitih zaštita. Međutim, ono što nas izdavaja od drugih sportova jeste činjenica da smo svi kao jedna porodica, nije bitno da li si najbolji na svetu ili si tek počeo. Svi se družimo i osećamo se kao da smo u familiji“, naglašava Marcikić.

Kako najavljuje i dogodine će na istom mestu klub planinskog skejtborda “ATB” iz Novog Sada organizovati međunarodno takmičenje, a postoji mogućnost da i 2017. godine Bukovac bude domaćin Svetskog prvenstva.

Anadolu Agency

Share this post on social media