Konjic: Predstavljanje nacionalnog spomenika ‘Šantića vila na Borcima’

Konjic: Predstavljanje nacionalnog spomenika 'Šantića vila na Borcima'
Konjic: Predstavljanje nacionalnog spomenika 'Šantića vila na Borcima'

U okviru programa “Online zbirka nacionalnih spomenika s područja općine Konjic”, koji predstavlja  Narodni univerzitet Konjic, od petka, 4. prosinca, na facebooku, instagramu i viber mrežama tog Narodnog univerziteta i facebook stranici Zavičajnog muzeja, kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura i uz kratki opis, bit će predstavljen Nacionalni spomenik “Šantića vila na Borcima”.   

Stambeni objekat – Vila Šantića tipološki odgovara austrougarskoj vili. Poglavar Bosne i Hercegovine, barun Benko, je 1902.godine sagradio vilu na Borcima u kojoj je često boravio sa društvom dolazeći u lov.

Nakon deset godina, 1910.godine, je prodao vilu porodici Šantić iz Mostara. Već 1913.godine, poznati pjesnik Aleksa Šantić se nastanio u ovoj vili, kada je bio protjeran iz Mostara od strane austrougarske vlasti zbog svojih rodoljubivih pjesama.

Kao dobar prijatelj, a i u rodbinskoj vezi sa Šantićima, u vili je jedno vrijeme boravio i Svetozar Čorović.

Poslije I svjetskog rata Aleksa Šantić je prodao vilu Domu zdravlja (Higijenskom zavodu) Mostar, koji je 1928. godine vilu osposobio za Dječije oporavilište nadogradnjom još jednog sprata.

U II svjetskom ratu vila je služila kao partizanska bolnica. Neprijateljska vojska je u tim ratnim godinama zapalila vilu. Poslije II svjetskog rata Ministarstvo šuma BiH je obnovilo vilu za svoje potrebe i pretvorilo je u šumsko-lovačku kuću.

Godine 1931.u Šantića vilu je uselio i do smrti 1970.godine boravio akademski slikar Lazar Drljača koji je i sahranjen po sopstvenoj želji na proplanku, neposredno uz vilu. Objekat Vila Šantića je u ratu 1992-1995. godine stradao pri povlačenju vojske koja se tu nalazila (zapaljena), tako da su sada ostali samo kameni zidovi, podsjetili su iz Narodnoga univerziteta Konjic.

FENA

Share this post on social media