Bugojno: Više od pedeset projekata neformalnih grupa mladih

Bugojno: Više od pedeset projekata neformalnih grupa mladih
Bugojno: Više od pedeset projekata neformalnih grupa mladih - photo: ilustracija

U posljednjih nekoliko godina Fondacija „Mozaik“  doprinijela je implementaciji 52 projekta mladih na području općine Bugojno.

Finansijska vrijednost provedenih aktivnosti iznosila je 184.500 KM, od čega je ova fondacija sudjelovala s iznosom od 42.683 KM, dok je Općina Bugojno osigurala 47.702 KM, a neformalne grupe 94.115 KM.

Direktnu korist od realizacije projekata, u koje je bilo uključeno više od šesto volontera, imalo je blizu 24.000 građana, a otvorena su i dva mikrobiznisa koji su omogućili zapošljavanje dvoje mladih ljudi.

Podaci su prezentirani prilikom posljednje posjete predstavnika Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Fondacije „Mozaik“ općini Bugojno, i susreta s načelnikom Hasanom Ajkunićem i njegovim saradnicima.

Švicarska već dugo pomaže Bosnu i Hercegovinu, i finansijski daje potporu Fondaciji  „Mozaik“, koja radi na jačanju i aktiviranju mladih da pomognu lokalnoj zajednici. Rezultati su vidljivi u cijeloj zajednici, jer se mladi baziraju i na kreiranje novih biznisa, novih radnih mjesta a to, opet, stvara bolju bh ekonomiju – kazao je, tom prilikom, zamjenik direktorice SDC-a Patric Egil.

Po riječima izvršne direktorice Fondacije „Mozaik“ Vesne Bajšanski–Agić, kroz program Omladinske banke u oko pedeset gradova u BiH do sada su provedena 2.004 projekta.

Zadovoljni smo i ponosni da se oko 20.000 mladih ljudi volonterski pokazalo da su tu, da žele da urade dobre stvari za svoju zajednicu. Skupa s opštinama i općinama, naša fondacija je bila tu da ih podrži u namjeri da ispune zamišljene ideje i ciljeve  – naglasila je.

FENA

Share this post on social media