Sirijci se vraćaju u rodni Jarabulus: Desetomjesečni dječak prvi put će vidjeti dom (FOTO)

Grupa od 250 Sirijaca vratila se u sjevernu sirijsku regiju Jarabulus nakon što je “očišćena” od pripadnika terorističke organizacije ISIS i PKK/PYD-a u okviru ofanzive “Štit Eufrata“ koju sprovodi Oslobodilačka vojska Sirije uz podršku Turskih oružanih snaga (TSK), javlja Anadolu Agency (AA).

Ofanziva “Štit Eufrata” pokrenuta je 24. augusta i traje već 15 dana. Ostvaren je veliki uspjeh jer su teroristi ISIS-a odvojeni od turske granice i otvoren je važan koridor između Azaza i Jarablusa.

Grupa Sirijaca je bježeći od rata u Siriji utočište pronašla u turskom Gaziantepu. Nakon oslobađanja Jarabulusa tražili su da se vrate svojim kućama. Iz ureda guvernera Gaziantepa dobili su pozitivan odgovor i grupa od 250 osoba, među kojima se nalaze žene i djeca došli su do graničnog prelaza Karkamis.

Obavljene su sigurnosne kontrole i nakon toga su poslani u Jarabulus. Među njima je i Huseyin Rustem koji je jako uzbuđen jer se nakon godinu dana vraća kući.

“Mjesto gdje smo živjeli je očišćeno od terorista i zato se vraćamo. Poželjeli smo majku, oca. Porodica mi je tamo, u Turskoj sam bio sam. Kažu da nema više rata tamo i zato se vraćam. Hvala turskim vojnicima, hvala predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Spasili su nas od ISIS-a”, ispričao je Rustem.

I porodica Mahmud jedna je od onih koji su odlučili da se vrate svojim kućama. Sa njima je desetomjesečna beba koja je i rođena u Turskoj gdje se nalaze 18 mjeseci.

Živjeli su u Karkamisu, a sada će ova desetomjesečna beba da prvi put vidi mjesto gdje su rođeni njeni roditelji – domovinu.

Majka Fatima Mahmud kazala je za AA da se njen muž bori na strani Oslobodilačke vojske Sirije. Bori se, istakla je, za njihov mir i sigurnost.

Sretna je jer se sa petero djece vraća kući. Desetomjesečni Muhammed će prvi put vidjeti kuću.

“Turska koja nas je do sada podržavala u svakom smislu sada nam je spasila rodnu grudu”, dodala je Fatma.

Anadolu Agency

Share this post on social media