Amerikanci dronom ubili vođu iračke milicije koju podržava Iran

Amerikanci dronom ubili vođu iračke milicije koju podržava Iran
Amerikanci dronom ubili vođu iračke milicije koju podržava Iran

Viši komandant milicije koju podržava Iran ubijen je u napadu američke bespilotne letjelice sinoć u Bagdadu, javio je BBC. Vođa Kataib Hezbollaha i dvojica njegovih tjelohranitelja bili su u vozilu kada su pogođeni na istoku iračke prijestolnice. Sva trojica su umrla.

Pentagon je rekao da je komandant odgovoran za usmjeravanje napada na američke snage u regionu. Sjedinjene Američke Države povezale su miliciju s napadom dronom u Jordanu u kojem su prošlog mjeseca ubijena tri američka vojnika. Nakon tog napada, Kataib Hezbollah je rekao da obustavlja napade na američke trupe kako bi spriječio „sramotu“ iračke vlade.

U srijedu navečer napad dronovima se dogodio u kvartu Mashtal u Bagdadu, izazvavši nekoliko glasnih eksplozija. Bio je to precizan udar na vozilo u pokretu u prometnoj ulici i automobil je pretvoren u vatrenu olupinu. Jedna od žrtava je identifikovana kao Abu Baqir al-Saadi, viši komandant Kataib Hezbollaha.

Centralna komanda SAD-a (Centcom) saopštila je da je napad izveden u 21:30 po lokalnom vremenu (18:30 GMT) i da je ubijen „komandant odgovoran za direktno planiranje i učešće u napadima na američke snage u regionu“ i dodala da „u ovom trenutku nema naznaka kolateralne štete ili civilnih žrtava.“

Napad dolazi nekoliko dana nakon što su SAD izvele 85 napada u Siriji i Iraku u znak odmazde za fatalni napad dronom na američke trupe 28. januara. Predsjednik Joe Biden opisao je val napada prošlog petka kao samo početak odgovora SAD-a.

Napad dronova u iračkoj prijestolnici će se smatrati velikom eskalacijom u odgovoru SAD-a. Prethodni udari bili su usmjereni samo na granično područje Iraka i Sirije. Ali možda američka strategija uključuje ciljanje ne samo na infrastrukturu grupa, već i na njihovih visokih vođa. Ubrzo nakon napada u srijedu, milicije su pozvale na odmazdu protiv SAD-a.

Patria

Share this post on social media