SAD: Naša vojska ostaje u Iraku

SAD: Naša vojska ostaje u Iraku
SAD: Naša vojska ostaje u Iraku - photo: Twitter
BH Telecom

Američki ministar odbrane Lloyd Austin, koji je u utorak nenajavljeno otputovao u Irak, skoro 20 godina nakon invazije pod vodstvom SAD-a koja je sa vlasti svrgnula Sadama Huseina, rekao je da je Washington opredijeljen da zadrži svoje vojno prisustvo u zemlji, javio je Reuters.

Invazija 2003. godine dovela je do smrti desetina hiljada iračkih civila i stvorila nestabilnost koja je na kraju utrla put porastu militanata ISIL-a nakon što su SAD povukle svoje snage 2011. godine.

Austin, najviši zvaničnik u administraciji predsjednika Joea Bidena koji je posjetio Irak, bio je posljednji komandant američkih snaga u toj zemlji nakon invazije.

Snage SAD spremne su ostati u Iraku na poziv vlade Iraka“, rekao je Austin novinarima nakon sastanka s iračkim premijerom Mohammedom al-Sudanijem. „Sjedinjene Države će nastaviti da jačaju i proširuju naše partnerstvo u podršci iračkoj sigurnosti, stabilnosti i suverenitetu“, dodao je.

Al-Sudani je kasnije u izjavi rekao da je pristup njegove vlade održavanje uravnoteženih odnosa sa regionalnim i međunarodnim vladama zasnovanim na zajedničkim interesima i poštovanju suvereniteta, te da je „stabilnost Iraka ključ sigurnosti i stabilnosti regiona.“

Sjedinjene Države trenutno imaju 2.500 vojnika u Iraku i dodatnih 900 u Siriji, koji pomažu i savjetuju lokalne trupe u borbi protiv ISIL-a, koji su 2014. zauzeli dijelove teritorija 2014. godine u obje zemlje.

Patria

Share this post on social media