BIHAMK – Smanjena vidljivost zbog magle

BH Telecom

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraćaj se odvija po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu.

Jutros se vozačima skreće pažnja na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle te na djelimično vlažne i klizave kolovoze u tim područijima. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Zbog sanacionih radova, 10.08. (subota) od 06.00 do 16 sati bit će zatvoren izlazni krak na petlji Sarajevo Sjever (Jošanica) iz smjera Zenica – Sarajevo. Svi ostali krakovi na petlji Sarajevo sjever (izlaz sa AC smjer prema Zenici i oba ulaza na AC) će biti bez ograničenja u saobraćaju.

Na dionicama gdje su u toku sanacioni radovi postavljena je saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno. Izdvaja se dionica autoputa A-1 Tarčin–Vlakovo, kao i magistralni putevi: Jablanica-Mostar, Prozor-Jablanica, Nemila-Topčić polje, Bugojno-Novi Travnik, Živinice-Šićki Brod, Priboj-Simin Han i Bihać-Izačić.

Zbog minerskih radova, do povremenih obustava saobraćaja dolazi u vremenu od 14.00 do 14.30 sati na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce na lokalitetu Bočac i u vremenu od 09.00 do 10.00 i od 13.00 do 15.00 sati, na magistralnom putu M-5 Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub.

Povremene polusatne obustave saobraćaja, zbog deminiranja terena, aktuelne su od 08.00 do 16.00 sati na magistralnom putu M-1.8 Lončari-Orašje (u blizini mjesta Dusine).

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije Bosne i Hercegovine, na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

Zbog radova na području Hrvatske, na GP Orašje-Županja vozila saobraćaju usporeno u oba smijera.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

AUTOPUT

A-1 Tarčin–Vlakovo (kod izlaza za Lepenicu), zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova saobraćaj se odvija preticajnom trakom, uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-1.8

Lončari-Orašje, zbog deminiranja terena na lokaciji Dusine saobraćaj se od 08.00 do 16.00 sati povremeno obustavlja u trajanju do pola sata (uz propuštanja do 15 minuta).

M-4

Doboj-Tuzla, zbog oštećenja kolovoza na mostu u Donjoj Orahovici, saobraćaj se odvija usporeno preostalim dijelom kolovoza.

Simin Han-Caparde zbog sanacije mosta preko rijeke Dubnice, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Ljetinić-Jelah, zbog radova na polaganju kanalizacijskog kolektora, od 08.00 do 16.00 sati povremeno se saobraća jednom trakom.

M-5

Ključ-Rogolji – zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

Bihać-Izačić, zbog izgradnje pješačke staze u naselju Izačić, od 07.00 do 17.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na bušenju i miniranju terena u vremenskom periodu od 09.00 do 10.00 sati i od 13.00 do 15.00 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

M-16

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog  radova na sanaciji klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-16.2

Prozor-Jablanica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu privremenu signalizaciju.

M-16.4

Bugojno-Novi Travnik (na lokalitetu Rostovo), zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-17

Jablanica-Mostar, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Donja Jablanica saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz moguće povremene obustave do 15 minuta.

Topčić Polje-Lašva (Nemila) zbog radova na sanaciji škarpe iznad nivele ceste, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Rudanka) u toku je izgradnja priključaka magistralnog puta na budući autoput, pa je saobraćaj regulisan privremeno postavljenom signalizacijom, čije je poštivanje obavezno.

M-18

Olovo-Kladanj, zbog radova na tunelu Karaula, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Šićki Brod-Živinice, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Ljubače, od 07.00 do 19.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) – zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-435 Nevesinje-Berkovići – u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično,  jednom trakom.

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, u toku su radovi na rekonstrukciji dionice Donja Vogošća-Malešići, zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-448 Goražde-Čajniče (u mjestu Zupčići), zbog radova na deminiranju terena u vremenu od 8-15 sati, dolazi do povremenih obustava saobraćaja.

R-454a Bratunac-Drinjača – zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja za vozila preko 15 tona nosivosti,  dok ostala vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestvo.

KANTON SARAJEVO

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji uličnih cjevovoda privremeno je izmjenjen režim saobraćaja ulici Obala Kulina bana (od spoja sa mostom Ćumurija do spoja sa mostom Šeher-Ćehajina Ćuprija).

-Zbog izvođenja radova u zoni pružnog prijelaza (raskrsnica) “Alića rampa” na regionalnom putu R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, privremeno je obustavljen saobraćaj na dijelu ulice Bosanski put (od centra Bingo do spoja sa R-445). Alternativni pravac kretanja: 126. Ilijaške brigade-Hašima Spahića-R-445.

– Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na dijelu ulica Ante Babića i Ive Andrića (spoj “X” transferzale i novoizgrađene “A” transferzale), obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Ive Andrića (od raskrsnice sa ulicom Olimpijska do raskrsnice sa ulicom Ante Babića).

– Zbog izvođenja sanacionih radova od 08.00 do 17.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Komatin (od raskrsnice sa ulicom Hambina carina do raskrsnice sa ulicom Bostarići),  izuzev za vozila JGP i stanovnike sa prebivalištem u pomenutom dijelu ulice. Alternativni pravac je Komatin-Hambina carina-Brajkovac-Lipe-Komatin i obratno.

-Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama:Safeta Zajke (kod br. 115), Kobilja Glava (br.59), Sarač-Ismailova (kod br.24), Kriva, Kemal Begova, Kromolj, Lužansko polje i Branilaca Hotonja.

-Zbog izvođenja radova na izgradnji  kolektora usporeno se saobraća na lokalnom putu Ljubovčići-Jeleč-Pazarić (od 08.00 do 17.00 sati), saopćeno je iz iz IC BIHAMK-a.

FENA

Share this post on social media