Joe Biden: Da Amerika ponovno bude cijenjena u cijelom svijetu

Joe Biden: Da Amerika ponovno bude cijenjena u cijelom svijetu
Joe Biden: Da Amerika ponovno bude cijenjena u cijelom svijetu

Tražio sam ovaj ured kako bih obnovio dušu Amerike, obnovio kičmu ove nacije, srednju klasu i učinio da Amerika ponovno bude cijenjena u cijelom svijetu, rekao je pobjednik američkih predsjedničkih izbora Joe Biden u  govoru u subotu navečer, u svojoj prvoj izjavi kao predsjednik.

Sada je posao na stvaranju te vizije stvaran“, rekao je Biden.

Bavljenje koronavirusom je prvo pitanje, rekao je Biden, i u ponedjeljak planira imenovati tim naučnih savjetnika koji će nadgledati njegove planove o pandemiji, prenosi dpa.

Budimo nacija za koju znamo da možemo biti“, dodao je Biden, koji će kako navodi dpa imati  od prvog dana izazove sa posljedicama pandemije koronavirusa i posustale ekonomije. Također će se morati pozabaviti pozivima na reformu kaznenog pravosuđa i obećanjima da će izgraditi zeleniju ekonomiju i osigurati zdravstvenu zaštitu Amerikanaca.

Rekao je da se države neće dijeliti na crvene i plave, već će biti predsjednik svih Amerikanaca.

Ne bi bio ovdje bez podrške supruge Jill i porodice, istaknuo je.

Bit će izvrsna prva dama“, uvjeren je Biden, koji je pohvalio suprugu jer je život posvetila obrazovanju.

Za potpredsjednicu Kamalu Harris je istakao da je prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog porijekla na toj poziciji i da je ona dokaz da ništa u Americi “nije nemoguće”.

Trumpovim pristalicama poručio je da razumije kako se osjećaju, jer je sam “par puta bio neuspješan”, i pozvao ih na kraj podjela.

Političku karijeru Biden je počeo u Senatu prije pola stoljeća, a nakon neuspješnih pokušaja osvajanja Bijele kuće 1988. i 2008. godine, ovi izbori su bili njegova “treća sreća”.

Naši protivnici nisu naši neprijatelji. Oni su Amerikanci“, rekao je Biden.

Bidena su pobjednikom proglasile glavne američke televizijske mreže i  novinska agencija Associated Press.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je postalo jasno da je pobijedio u Pennsylvaniji i Nevadi, osvojivši daleko iznad 270 izbornih glasova potrebnih za ulazak u Bijelu kuću.

77-godišnji Biden, vodeći svoju treću demokratsku predsjedničku kampanju, predstavio se predsjednikom koji će zemlju vratiti u stanje stabilnosti i uljudnosti koje se čini davno zaboravljenim nakon četiri godine Trumpovog pugilističkog upravljanja putem tweetova.

Trump je subotnje jutro proveo u svom golf klubu u Virginiji i bio tamo kad je objavljeno da je izgubio. Potom se vratio u Bijelu kuću i nije se očekivalo njegovo pojavljivanje u javnosti u subotu, iako je nastavio ljutito objavljivati ​​na Twitteru.

Biden bi trebao postati 46. predsjednikom 20. januara.

FENA