Izrael nastavlja rušenje palestinskih kuća na Zapadnoj obali

Izraelske snage izdale su naredbu za rušenje dva stambena objekta u selu Al- Fakhit, južno od  Hebrona na Zapadnoj obali, rekao je za  agenciju Wafa  Rateb al- Jbour, koordinator za borbu protiv izgradnje jevrejskih objekata.

On je kazao kako su izraelske snage upale i pretresle stan u kojem su se nalazili Muhye Abu Sabha i Mohammad Abu Sabha, te ih informisali da će njihove stambene jedinice biti srušene jer su bespravno izgrađene u zoni C.

Izrael inače kontroliše zonu C, a koja čini 60 posto područja okupirane Zapadne obale.

Pomenute dva objekta donirala je italijanska kooperacija koja je dio evropske humanitarne pomoći za Palestince koje žive u zoni C. Humanitarne organizacije su kazale da je Izrael 2016. godine srušio više objekata u zoni C nego prethodne godine.

Izraelske vlasti također su naredile obustavu izgradnje 11 kuća koje su u vlasništvu Palestinaca u Wadi Abul-Hummusu, istočno od Betlehema, navode lokalni izvori.

Hassan Burajiya, ispred komiteta za borbu protiv izgradnje objekata u Betlehemu kazao j da su izraelske vlasti obavijestile Palestince o obustavi izgradnje 11 kuća, uprkos činjenici da su izgrađene u zoni A na Zapadnoj obali, pod potpunom civilnom i sigurnosom kontrolom, navodi Wafa.

Dodao je i da su izraelske vlasti potvrdile da je obustava izgradnje naređena jer navedenih 11 kuća nema dozvolu za izgradnju, te da su njihovi vlasnici dobili dozvolu za izgradnju od palestinske strane u zoni A.

 

(Fena)

Share this post on social media