Konferencija o unapređenju incoming turizma u BiH

Konferencija o unapređenju incoming turizma u BiH
photo: FENA

Unapređenje turizma kao najbrže rastuće privredne grane u Bosni i Hercegovini, kao i predstavljanje poslovnih modela koji su imali izvrsne rezultate u Hercegovini i Krajini bili su tema konferencije koja je danas  organizirana u sklopu projekta MarketMakers.

Taj projekt je podržala vlada Švicarske, a implementira konzorcij Kolektiv (posao.ba), Helvetas Swiss Intercooperation i turistička agencija Centrotours.

Članica projekta MarketMakers uime Kompanije Kolektiv (Posao.ba)  Vildana Mandalović istakla je za Fenu da su prije tri godine započeli aktivnosti u sektoru turizma u Hercegovini te da su između ostalog zaključili da je ostvaren mali broj noćenja.

– Radom smo poboljšali turističku ponudu Hercegovine i danas imamo dodatnih 150 turističkih ponuda koje omogućavaju turistima da se zadrže sedam do deset dana – pojasnila je.

Također je naglasila da je veliki broj turističkih agencija fokusiran na outgoing turizam, te da je cilj projekta da se strani turisti što duže zadrže u BiH. Zbog toga će, dodala je ona, na konferenciji učesnici govoriti najviše o razvoju ovog tipa turizma s posebnim akcentom na Sarajevo.

Direktor Centrotoursa Muamer Lutvić pak smatra da je najveći problem u turizmu nedovoljan angažman javnog sektora.

– Kada bi javni sektor funkcionisao bolje, Sarajevo bi bilježilo mnogo veći broj noćenja, iako je taj broj u stalnom porastu – kazao je Lutvić.

Smatra da turizmu u BiH nedostaje znanje, infrastruktura i zakonski okvir te da svi trebaju zajedno raditi da bi otklonili sve prepreke razvoju tog sektora.

Cilj konferencije je, kako kaže, da govore o problemima u radu, ali i da predlože rješenja koja bi riješili u saradnji s nadležnim institucijama.

– Očit je veliki porast dolazaka iz cijelog svijeta u Sarajevo, ali mi kao država i društvo nismo baš uvijek spremni za sve što nam se dešava – pojasnio je.

FENA

Share this post on social media