FOTO: Turski pčelar želi oboriti svjetski rekord kao čovjek sa najviše pčela na sebi

Turski pčelar želi oboriti svjetski rekord kao čovjek sa najviše pčela na sebi

Pčelar Abdulvahap Semo u distriktu Catak u turskoj provinciji Van već sedmicama pokušava oboriti nesvakidašnji rekord i na sebe privući milione pčela, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru sa novinarom AA, Semo je istakao kako je jedne prilike na internetu vidio da u Gunnessovoj knjizi rekorda postoji i onaj za “čovjeka sa najviše pčela na sebi” i kako je odlučio da proba svoje ime upisati u tu rubriku.

Tako je Semo uz pomoć svog brata Hadija, također dugogodišnjeg pčelara, nekoliko puta pokušao oboriti taj rekord, a posljednji pokušaj je snimio kamerom mobilnog telefona i privukao veliku pažnju javnosti u Turskoj i šire.

“Svakim pokušajem smo povećavali broj pčela i posljednji put sam na sebe okupio pčele iz šest sanduka. U pitanju su milioni jedinki. Uglavnom dobijam pozitivne kritike, ali mnogi me upozoravaju da se izlažem velikoj opasnosti”, kazao je Semo.

Ističući da prilikom svakog pokušaja pretrpi desetine ujeda pela, Semo je kazao da se već 30 godina bavi pčelarstvom i da je stekao popriličan imunitet na njihov otrov.

“Trudim se da ne ljutim i ne provociram pčele kada ih okupljam na svom tijelu. Odrastao sam s tim stvorenjima i razumijem njihov jezik. Na tijelo ne stavljam ništa kako bih ih privukao na sebe, a ni dok radim oko njih najčešće ne koristim pčelarsko odijelo. Jednostavno istresem sanduk na sebe. Ukoliko dobijem podršku, želja mi je da svoje ime upišem u knjigu Guinnessovih rekorda i promoviram našu zemlju”, kazao je Semo.

Anadolu Agency

Share this post on social media