Bajramska čestitka reisa Kavazovića: Smisao kurbana je da ljude približi jedne drugima

Bajramska čestitka reisa Kavazovića: Smisao kurbana je da ljude približi jedne drugima

Sutrašnji Kurban-bajram obilježićemo namazom i kurbanom. Naše džamije će biti pune vjernika, a srce iskrene radosti. Kurban je prilika da sebi posvijestimo da i naš životni put zahtijeva odricanje i žrtvu, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein efendija Kavazović u čestitki povodom Kurban-bajrama koji nastupa sutra, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas je dan Arafata, a u njemu hadžije iz svih dijelova svijeta privode kraju obrede hadža. Danas je veliki dan, dan oprosta kojeg Uzvišeni dariva sinovima i kćerima Ademovim. To je prilika za sve nas da se susretnemo sa sobom i da taj dar otvorena srca primimo i uputimo iskrenu tevbu Svevišnjem. Sutrašnji Kurban-bajram obilježićemo namazom i kurbanom. Naše džamije će biti pune vjernika, a srce iskrene radosti. Kurban je prilika da sebi posvijestimo da i naš životni put zahtijeva odricanje i žrtvu”, kazao je Kavazović.

Pozvao je vjernike da se prisjete Ibrahima a.s. i njegovih sinova i njihove spremnosti na pokornost Gospodaru svjetova, kao i “drugih Božijih poslanika, dobrih ljudi i naših predaka, koji su svojim životima svjedočili vjeru i nama je prenosili.”

“Neka to sjećanje bude poziv na ispunjenje obaveza koje imamo i na solidarnost među nama. Kao i dobri naši prethodnici mi smo isključivo odgovorni za svoje postupke i za vlastitu sudbinu. Od naše svijesti o toj odgovornosti ovisi kako ćemo je nositi i koliko ćemo biti jaki da upravljamo sobom i svojom sudbinom. Neka nas Kurban-bajram, baš kako mu i ime govori, podsjeti na iskonsko nastojanje da se približimo Allahovoj milosti, ali i bratu i sestri kojima smo potrebni”, poručio je Kavazović.

Naveo je da je smisao kurbana da ljude približi jedne drugima, da ojača njihovu porodicu i društvo u kojem žive.

“Tu priliku imamo u danima pred nama i iskoristimo je na pravi način. Tako ćemo naše probleme lakše rješavati i mirnije ići putevima naše sudbine. Zato pozivam sve u našoj domovini da složno radimo na podizanju naših porodica, odgajanju naše djece i čuvanju našeg zajedništva. Vratimo istinske vrijednosti morala, međusobnog poštovanja i uvažavanja u naše porodice. Potrudimo se da našoj djeci pružimo lijep odgoj i dobro obrazovanje, kako bi i oni sutra cijenili vrijednosti zajedništva i života koje stoljećima baštinimo”, poručio je poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH.

Uz riječi Bajram šerif mubarek olsun, svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i u bošnjačkoj dijaspori poželio je sretne i berićetne bajramske dane sa željom da “bajramska radost uđe u naša srca, porodice i domove.”

Muslimanski vjernici širom svijeta u ponedjeljak dočekuju jedan od svojih najsvetijih i najznačajnijih praznika uz prinošenje žrtve – Kurban-bajram.

Ovaj veliki muslimanski praznik traje četiri dana i tradicionalno protiče u svečanom raspoloženju, u međusobnom posjećivanju rodbine i prijatelja, uz nešto obilnije trpeze, tradicionalnu hranu i slatkiše koji su neizostavni dio bajramske atmosfere.

Anadolu Agency

Share this post on social media