FOTO: Fondacija Diyanet i Uprava za vjerske poslove Turske osigurali 420 kurbana za područje BiH

Fondacija Diyanet i Uprava za vjerske poslove Turske osigurali 420 kurbana za područje BiH

Turska fondacija Diyanet u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Republike Turske i Rijasetom Islamske zajednice u BiH, prvog dana Kurban-bajrama organizovala je u Sarajevu klanje kurbana čije će meso biti podijeljeno širom zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o kurbanima čiji su donatori građani Republike Turske, a prema riječima organizatora ove godine će Fondacija

u BiH vršiti klanje i podijelu 420 kurbana, od kojih će koristi imati više hiljada građana u BiH.

Ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Hasan Atli kazao je kako Fondacija Diyanet, u koordinaciji sa islamskim zajednicama u Turskoj i BiH, vrši raspodjelu kurbana u BiH.

“Biće zaklano i podijeljeno ukupno 420 kurbana u Sarajevu, Varešu, Kaknju, Kiseljaku, Brezi ali i drugim gradovima”, rekao je Atli, te dodao kako je kurbansko meso namijenjeno medresama, narodnim kuhinjama, domovima za djecu bez roditelja, te socijalno ugroženim porodicama. Dodao je kako će od kurbanskog mesa imati koristi više hiljada porodica.

Generalni direktor za administrativne poslove Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ismail Palakoglu, kazao je kako Fondacija Diyanet od 1993. godine,  provodi akciju klanja i podjele kurbana u BiH, a radi se o kurbanima čiji su donatori građani Republike Turske.

“Fondacija Diyanet u 235 gradova širom Turske, te u 130 zemalja širom svijeta organizuje akciju kurbana. Naš cilj je bio da u 2016. godini podijelimo kurbane za 225 hiljada porodica širom svijeta, a prema našim informaciju tu smo cifru i prešli”, rekao je Palakoglu.

Anadolu Agency

Share this post on social media