Dragan Čović: Ne može se zaustaviti NATO put BiH, Hrvati neće napuštati institucije

Dragan Čović: Ne može se zaustaviti NATO put BiH, Hrvati neće napuštati institucije
Dragan Čović: Ne može se zaustaviti NATO put BiH, Hrvati neće napuštati institucije - photo: Patria

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu da se ne može zaustaviti proces približavanja BiH NATO-u, te da će Hrvati biti predvodnici toga procesa nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dan ranije najavio prekid odnosa s ovim vojnim savezom, javlja Hina.  

Svakim danom smo sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti. Bez obzira na to što bi netko htio zaustaviti te procese, da pošalje neku drukčiju poruku oko trenutačnog ambijenta na području Europe, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu, ili pak oko regionalnih razigravanja“, rekao je Čović upitan o najavi srpskih vlasti iz BiH da će inicirati prekid odnosa s NATO savezom.

Dan ranije Dodik je najavio da će svim srpskim dužnosnicima iz BiH zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a s kojim ne želi nikakvu suradnju.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci koju je održao sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, Dodik je najavio da će odlučno nastojati spriječiti pridruživanje BiH članstvu u NATO-u.

Predsjednik HDZ-a BiH ističe kako su članstvo u NATO savezu i EU njihova ključna odrednica vanjske politike.

Za nas su ključne euroatlantske integracije. To nema alternative kao rješenje“, rekao je Čović. Pojasnio je kako je svjestan različitih pogleda u BiH prema članstvu u Sjevernoatlantskome savezu, no istodobno je naveo kako zemlja svakodnevno napreduje prema tome cilju.

Sasvim sigurno svakim smo danom bliže, a ne dalje od NATO saveza“, rekao je.

Naveo je kako vojnici i časnici Oružanih snaga BiH sudjeluju u mirovnim misijama NATO-a, te su na izobrazbi i edukacijama unutar struktura ovoga vojnog saveza.

Mislim da će doći vrijeme kada ćemo ostvariti taj cilj (članstvo u NATO). Ne znam hoće li to dočekati aktualna garnitura političara, ali smo svakim danom sve bliži tome cilju“, istaknuo je.

Upitan o Dodikovoj inicijativi za napuštanje institucija BiH, Čović je rekao kako je BiH domovina Hrvata, te da će oni snažno nastaviti na njezinoj izgradnji i ostvarenju jednakopravnosti ovoga naroda.

Patria

Share this post on social media