Facebook se izvinio jer je uklonio svjetski poznatu fotografiju vijetnamske djevojčice

Facebook se izvinio jer je uklonio svjetski poznatu fotografiju vijetnamske djevojčice

Kompanija Facebook ponudila je izvinjenje Norveškoj nakon što je obrisala fotografiju vijetmanske djevojčice sa facebook stranice norveškog lista “Aftenposten”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Norveški list je prošle sedmice uz tekst objavio svjetski poznatu fotografiju djevojčice koja naga bježi od napalm bombi u Vijetnamu.

Nedugo nakon objave, Facebook je uputio norveškom listu mail s upozorenjem da se “post s uvredljivom fotografijom obriše”, te je potom softverski obrisao.

“Incident” je odjeknuo u norveškoj, ali i svjetskoj javnosti, a fotografiju je potom na svom profilu objavila norveška premijerka Erna Solberg poručujući osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu da vrši “cenzuru” te “zloupotrebljava svoju moć”.

U znak solidarnosti, na hiljade Norvežana i visokih zvaničnika te zemlje objavilo je istu fotografiju.

Sheryl Sandber, glavni operativni direktor Facebooka, izvinio se norveškoj premijerki Solberg te u saopćenju ponudio izvinjenje zbog uklanjanja fotografije ističući kako se i sam Facebook “ponekad suočava sa poteškoćama”.

Naglasio je kako kompjuterski algoritam teško pravi razliku između nage djece na običnim fotografijama i nage djece na dokumentarnim fotografijama.

“Nekada dođe do poteškoća. Uz jasne standarde te pregledavanje na milione postova i fotografija u svijetu, svakog dana, sve to je jedan izazov. Bez obzira na to sve, mi želimo raditi bolje. Hvala vam što ste nam pomogli da ovo riješimo”, poručio je Sandber.

Fotografija nage djevojčice Fan Ti Kim Puk koja u opekotinama bježi od napalm bombi zabilježio je prije 43 godine, tada 21-godišnji fotograf Associated Pressa Nick Ut.

Ono što je ostalo nezabilježeno na fotografiji je priča koja je uslijedila, a u kojoj je fotograf pomogao smjestiti djevojčicu u kombi i odvesti je u bolnicu.

Zbog fotografije koja se smatra najpotresnijim ratnim prizorom u svijetu Ut je nagrađen Pulitzerovom nagradom.

Anadolu Agency

Share this post on social media