Lejla Tanović 73. biciklistkinja svijeta

Lejla Tanović 73. biciklistkinja svijeta

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Tanović sezonu je završila na do sada najboljoj poziciji na UCI rankingu u svojoj karijeri.

U konkurenciji najboljih biciklistkinja svijeta 22-godišnja Sarajka trenutno je rangirana na 73. mjestu.

Svoju najuspješniju sezonu bh. biciklistkinja završila je s 11 medalja na UCI utrkama i prvom pobjedom na jednoj UCI utrci za BiH.

– Sezona 2016. za nas je bila veoma uspješna, Lejla je ostvarila sve zacrtane ciljeve. Pored najboljeg plasmana na UCI rankingu pri završetku sezone također osvojila je svoju sedmu titulu državnog prvaka kao i petu godinu zaredom Premijer ligu BiH. Ipak naš fokus su bile UCI utrke gdje je Lejla ostvarila jednu pobjedu i ukupno 11 medalja na utrkama svjetske biciklističke federacije (UCI) – rekao je trener Amar Njemčević.

Nakon dvije srebrene medalje u Makedoniji i Grčkoj, Tanović je osvojila zlato na Balkanskom prvenstvu u Crnoj Gori.

– Veoma dugo i jako smo radili na pripremama za Balkansko prvenstvo i to je sigurno jedna od mojih najdražijih pobjeda i titula. Nakon što sam dvije godine zaredom osvajala srebro naš cilj je bila prva pozicija i zlatna medalja. Sezona je bila veoma duga i naporna ali sam uspjela ostvariti ciljeve koje je moj trener postavio i veoma sam sretna što sezonu završavam na 73. mjestu UCI rankinga. Sada slijedi kratak odmor i odmah se vraćamo na trening jer naredne sezone počinje novi olimpijski ciklus gdje je moj krajnji cilj plasman na OI u Tokiju 2020. – rekla je  Tanović.

FENA

Share this post on social media