Sutra izbor sportiste godine u izboru Nezavisnih novina i BHRT-a

Sutra izbor sportiste godine u izboru Nezavisnih novina i BHRT-a
Sutra izbor sportiste godine u izboru Nezavisnih novina i BHRT-a - photo: FENA

Jubilarni, 20. izbor najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u tradicionalnoj organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio televizije BiH, bit će održan u ponedjeljak, 14. decembra pod sloganom “sport je borba, sport je zdravlje, sport je život i upornost”.

Zbog pandemije virusa korona svečana ceremonija proglašenja najboljih bit će emitovana iz studija BHRT-a u Sarajevu, a gladaoci će događaj moći pratiti na programu BHT 1, portalima nezavisne.com, bhrt.ba i facebook stranici “Nezavisnih novina” sa početkom u 20.00 sati.

I ovaj put nagrade u najrelevantnijem izboru ovakve vrste u BiH bit će dodijeljene u 12 kategorija.

U najužoj konkurenciji ove godine ostali su rukometaš Benjamin Burić, fudbaler Miralem Pjanić i košarkaš Jusuf Nurkić.

Među tri kandidatkinje za krunu najbolje sportistkinje BiH ušle su košarkašica Marica Gajić, biciklistkinja Lejla Tanović i odbojkašica Ajla Paradžik.

Odlukom stručnog žirija, kojim ove godine predsjedava proslavljena košarkašica Slađana Golić, za nagradu najbolja ekipa konkurišu Ženski odbojkaški klub Bimal Jedinstvo, ženska košarkaška reprezentacija BiH, Košarkaški klub Igokea i muška košarkaška reprezentacija BiH.

U najužem izboru za trenera godine našli su se Amar Njemčević, Vedran Bosnić, Goran Lojo i Dragan Bajić.

Biće uručene nagrade i za najperspektivniju sportistkinju, najperspektivnijeg sportistu, za životno djelo, za fer-plej i razvoj sporta.

Proglašen će biti i najbolji sportista u sportu za invalide, kao i najbolja ekipu u sportu za invalide. O dobitniku nagrade publike su odlučivali čitaoci “Nezavisnih novina” glasanjem na portalu nezavisne.com, a izabrali su plivača Ismaila Zulfića.

Organizacija ovogodišnjeg Izbora najboljeg sportiste BiH za nas je bila veliki izazov zbog epidemiološke situacije, ali se nismo željeli predati, jer smatramo da naši sportisti bez obzira na sve zalužuju promociju za svoje uspjehe. Ispoštovali smo sve epidemiološke mjere, organizacioni sastanci i sjednice žirija održavani su su online. Manifestacija će biti bez prisustva gledalaca, ali jednako glamurozna kao i svih ranijih godina – poručio je Goran Karać, urednik sportske redakcije “Nezavisnih novina”.

Partner Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT je Olimpijski komitet BiH. Podršku su pružili i i Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH.

FENA