Beč čestita ekipi filma ‘Quo Vadis, Aida?’ Jasmile Žbanić

Beč čestita ekipi filma 'Quo Vadis, Aida?' Jasmile Žbanić
Beč čestita ekipi filma 'Quo Vadis, Aida?' Jasmile Žbanić

Članica bečke vlade, resor za kulturu i nauku, Veronica Kaup-Hasler uputila je čestitke bh. rediteljici Jasmili Žbanić povodom trostruke nagrade Evropske filmske akademije za bosanskohercegovačko ostvaranje “Quo Vadis, Aida?” – Najbolja režija, najbolja glavna glumica, najbolji igrani film.

Mnogo me raduje mnoštvo međunarodnih priznanja za austrijsku koprodukciju “Quo Vadis, Aida?”. Najsrdačnije čestitam Jasmili Žbanić i njenom timu na ovoj izvanrednoj međunarodnoj nagradi – izjavila je članica vlade pokrajine Beč i gradskog senata, resor za kulturu i nauku, Veronica Kaup-Hasler.

Ona je ocijenila da žiri nije mogao donijeti bolju odluku.

Drama o masakru u Srebrenici je važno sučeljavanje sa dijelom novije evropske historije, impresivno je i uzbudljivo predočeno, a odlikuje se prije svega feminističkim i empatičnim pogledom. Aidina sudbina predstavlja sudbinu cijele generacije žena koje su preživjele rat u Bosni i Hercegovini – dodala je Kaup-Hasler te čestitala i ekipi “coop99”, koji su kao austrijski producenti doprinijeli uspjehu.

Austrijska koprodukcija “Quo vadis, Aida?” realizovana je uz podršku Bečkog filmskog fonda (Filmfonds Wien) i prikazuje potrebu za koprodukcijama u interesu umrežavanja na nivou Evrope. “Filmfonds Wien” će i u budućnosti podržavati prekogranične projekte.

Grad Beč je 2021. godine Bečkom filmskom fondu dodijelio sredstva u visini od oko 11,5 miliona eura, saopćeno je iz EUROCOMM-PR.

FENA

Share this post on social media