Milorad Dodik: Rekao sam Vučiću da ozbiljno razmišljamo o odluci o samostalnosti i otcjepljenju RS

Milorad Dodik: Rekao sam Vučiću da ozbiljno razmišljamo o odluci o samostalnosti i otcjepljenju RS
Milorad Dodik: Rekao sam Vučiću da ozbiljno razmišljamo o odluci o samostalnosti i otcjepljenju RS - photo: RTRS/Patria

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je na sastanku u Beogradu upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjim problemima BiH i pokušajima da se razgradi ustavni položaj Republike Srpske.

Angažman jednog dijela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva vodi ka tome da se degradira i još više usložni ustavni položaj Republike Srpske. Došli smo do trenutka u kojem to pitanje ne možemo da odlažemo i naša odbrana, kao reakcija na sve to, je da najozbiljnije razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcjepljenju Republike Srpske – istakao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska ne traži ništa osim onog što je već riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska zalaže za neutralnost, prateći poziciju Srbije.

Najozbiljnije razmišljamo o tome da donesemo odluku o samostalnosti i otcjepljenju Rs ukoliko se ta pitanja za imovinu i druga pitanja data RS ne vrate“, dodao je Dodik.

Saradnja sa NATO može, ali mi smo to sad obustavili dok ne definišemo poziciju, ali članstvo ne dolazi u obzir – poručio je Dodik.

Vučić je rekao da ga je Dodik upoznao o stanju i odnosima u BiH, kao i borbi i pokušajima Republike Srpske da sačuva svoja prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

Dejtonski sporazum je suština funkcionisanja BiH, a time i Republike Srpske i uvijek ćemo podržati sve što je dogovor tri naroda uz poštovanje ovog sporazuma – rekao je on.

Patria

Share this post on social media