Milion eura za izgradnju kuća i poljoprivredni razvoj Srebrenice

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da će dio sredstava od milion eura, koji će biti osiguran današnjim potpisivanjem memoranduma  BiH i Saudijskog fonda za razvoj, biti namijenjen za izgradnju kuća za mlade bračne parove.

Duraković u izjavi za Fenu kaže da će drugi dio sredstava biti usmjeren za poljoprivredni razvoj, jer Općina Srebrenica, ističe, ima dosta potencijala za razvoj poljoprivrede.

Današnja aktivnost je, naglašava, rezultat dugogodišnje saradnje s Ambasadom Saudijske Arabije u BiH.

Potpisivanjem dvaju memoranduma  Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj bit će osigurana sredstva za opremanje Istraživačkog instituta “Kralj Salman bin Abdulaziz” na Univerzitetu Sarajevska škola za znanost i tehnologiju te obnovu 55 kuća u Srebrenici.

Kako je najavljeno iz Ministarstva financija i trezora BiH, ministar Vjekoslav Bevanda i generalni direktor i potpredsjednik Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam potpisat će memorandume danas u Sarajevu.

Memorandumom o razumijevanju bit će osiguran grant od 10 miliona dolara za Istraživački institut, a drugim osiguran iznos od milion eura za obnovu 55 kuća u Srebrenici i nabavku poljoprivredne opreme.

 

Fena

Share this post on social media