Refik Lendo: Schmidt ponovo priprema desant na ustavni poredak FBiH

Refik Lendo: Schmidt ponovo priprema desant na ustavni poredak FBiH
Refik Lendo: Schmidt ponovo priprema desant na ustavni poredak FBiH - photo: Patria

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo smatra da Ured visokog predstavnika (OHR) novim desantom na ustavni poredak FBiH kompromituje budući rad Ustavnog suda BiH.

Lendo podsjeća na jučerašnje medijske izvještaje da su članovi Komisije za izbor i imenovanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz redova opozicije, lično i pojedinačno, kontaktirani od strane OHR-a.

A razlog tog kontakta bilo je njihovo prisustvo sjednici ove komisije na kojoj bi Trojka trebala da ispuni želju Dragana Čovića i prema Zastupničkom domu pošalje ime samo jednog kandidata za mjesto sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine – ime Marina Vukoje.

Lendo kaže kako duboko uznemirava i zabrinjava saznanje da visoki predstavnik ponovo priprema desant na ustavni poredak FBiH, skupljajući većinu u korist HDZ-a u parlamentarnim komisijama, a s ciljem ispunjavanja želje Dragana Čovića i imenovanja sudije u Ustavni sud BiH prema njegovom diktatu.

“Narod zna i pamti način na koji je visoki predstavnik prvo izmijenio izborna pravila u izbornoj noći, kako je suspendovao Ustav FBIH, pogazio izbornu volju Bošnjaka, lišio Bošnjake ustavnih i političkih prava i nametnuo im vladu koju narod nije birao.

Takav udar na vladavinu prava, pravnu sigurnosti i ustavni poredak, nije zabilježen u demokratskim društvima koja počivaju na civilizacijskim vrijednostima i ljudskim pravima.

Najave da će se nešto slično ponovo desiti izazivaju strah i duboku zabrinutost, posebno iz razloga što visoki predstavnik zna dobro šta radi, kakve su razorne posljedice njegovog činjenja i u čiju korist to radi.

Sudija u Ustavnom sudu BiH ostaje najmanje 20 do 25 godina. Marin Vukoja u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je produžena ruka hrvatske, ali i srpske nacionalne politike s obzirom na sinhronizaciju koja postoji između te dvije politike.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u brojnim odlukama stavljao je van snage separatističke pravne propise, štitio imovinu i stvarao sudsku praksu koja je osnovni alat zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Sve to je sada u neposrednoj opasnosti.

Sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine moraju biti birani na osnovu njihovih znanja i kompetencija. Njihove lične kvalitete, profesionalni rezultati ostvareni u sudskim i tužilačkim klupama i akademski uspjesi treba da budu svjedoci njihovih kvaliteta i kompetencija.

Samo tako izabrane sudije mogu dati doprinos jačanju vladavine prava, pravne sigurnosti i osigurati da Bosna i Hercegovina jednog dana postane članica Evropske unije”, poručio je Lendo.

Patria

Share this post on social media