Čović – Lavrov: Politički dijalog ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa

Čović – Lavrov: Politički dijalog ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa
Čović – Lavrov: Politički dijalog ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa
BH Telecom

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je sinoć u Sarajevu sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te EU i NATO putu Bosne i Hercegovine, kao i 25. obljetnici Daytonskog mirovnog sporazuma. Također su govorili o ekonomskoj suradnji i bilateralnim odnosima te stanju vezano za epidemiju koronavirusa.

Kako je priopćeno iz Čovićevog ureda, on je upoznao ministra s političkim prilikama, gdje je naglasio izmjene Izbornog zakona BiH kao imperativ i garant ravnopravne budućnosti te kazao kako politički dijalog ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa.

Istaknuo je i kako su hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici u potpunosti opredijeljeni za budućnost BiH u Europskoj uniji i NATO-u. Kazao je kako rad na izgradnji europske BiH nema alternativu i da legitimni predstavnici Hrvata predvode politiku europskih i euroatlantskih integracija.

U svjetlu 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, dužnosnici su naglasili obostranu predanost očuvanju mira i stabilnosti u BiH. Istaknuta je važnost zaštite ustavnopravnog poretka, čime će se doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji unutarnjih prilika i osiguravanju socio-ekonomskih i integracijskih pomaka. Osobito važnom je istaknuta činjenica kako tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna te da se prava konstitutivnih naroda ne smiju nijekati, priopćeno je.

U razgovoru o bilateralnim odnosima, ponovno je naglašena predanost Ruske Federacije, članice Vijeća za provedbu mira, unutarnjoj stabilizaciji BiH i dugoročnom razvoju BiH kao suvremenog europskog društva.

Na koncu, dužnosnici su komentirali i stanje koronavirusa u BiH. Tom je prilikom Čović naglasio zadovoljstvo međunarodnom solidarnošću kao i zahvalnost za pomoć koju je Ruska Federacija ukazala BiH za što skorije nadvladavanje koronavirusa.

Sastanku su uz Čovića i Lavrova nazočili i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i ruski veleposlanik u BiH Petr Ivantsov.

FENA

Share this post on social media