Zbog pojačanih mjera sigurnosti privremeno zatvorene ambasade Njemačke i Velike Britanije u Ankari

Najmanje četiri osobe privedene su tokom policijske operacije koju su turske snage sigurnosti pokrenule nakon obavještajnih saznanja da teroristička organizacija ISIS priprema napade na ambasade Njemačke i Velike Britanije u Ankari, javlja Anadolu Agency(AA).

Neimenovani izvor iz turskog Ministarstva unutrašnjih poslova saopćio je kako turska policija poduzima adekvatne mjere nakon obavještajnih saznanja da teroristi ISIS-a planiraju da u periodu od 13. do17. septembra izvedu napade na dvije ambasade u glavnom gradu Turske.

U saradnji sa njemačkim i britanskim institucijama, turska policija je lišila slobode tri osumnjičene osobe u Ankari i jednu u Istanbulu. Nije potvrđeno da se radi o licima povezanim sa terorističkim organizacijama.

Iako nije otkrivena konkretna teroristička prijetnja za dvije ambasade, one su zbog mjera sigurnosti privremeno zatvorene.

O ovom slučaju se na društvenoj mreži Twitter oglasio britanski ambasador u Ankari Richard Moore i istakao kako nadležne turske institucije poduzimaju adekvatne mjere. Dodao je da britanska ambasada usko sarađuje sa turskim organima.

“Mi vjerujemo turskim snagama sigurnosti. Zahvalni smo im na uloženom trudu. U ovakvoj situaciji je razuman i potez privremenog zatvaranja ambasade“, poručio je ambasador Moore.

(AA)

Share this post on social media