‘Dan veterana’ i podsjećanje na slavne dana kad je odbranjena cjelovitost BiH

'Dan veterana' i podsjećanje na slavne dana kad je odbranjena cjelovitost BiH
'Dan veterana' i podsjećanje na slavne dana kad je odbranjena cjelovitost BiH

Akademija u povodu obilježavanja “Dana veterana” i 29. godišnjice osnivanja Jedinstvene organizacije boraca (JOB) “Unija veterana” Kantona Sarajevo (KS) upriličena je u ponedjeljak u multimedijalnoj sali Fonda Memorijala KS na Kovačima.

Svečani skup u organizaciji kantonalnog JOB-a bio je prilika za evociranje sjećanja na sve one koji su se nesebično žrtvovali u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada, kao i na događaje koji su obilježili period agresije na našu zemlju 1992–1995. godine.

Čestitke povodom Dana veterana i 29. godišnjice JOB-a KS uputio je kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović podsjećajući na ključna postignuća na planu iznalaženja sistemskih rješenja u oblasti boračke zaštite i uopće jačanja statusa boračke populacije.

Istaknuo je kako se radi o ljudima koji su interes države Bosne i Hercegovine i njenih građana stavili ispred svega, pa i ispred vlastitih života, potcrtavajući da je briga o toj  kategoriji stanovništva trajna obaveza.

Sudionicima svečanog skupa su se obratili i čestitke uputili – penzionisani general Armije RBiH Ismet Hadžić–Mutevelija i predsjednik Unije veterana Kantona Sarajevo Ismet Imamović, podsjećajući na slavne dane kada su, uprkos najtežim iskušenjima, a zahvaljujući brojnim znanim i neznanim herojima, odbranjeni cjelovitost, neovisnost i suverenitet međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Akademija je bila prilika i za dodjelu povelja i zahvalnica najzaslužnijima za brigu o boračkim kategorijama, a skup, koji je počeo intoniranjem himne BiH i odavanjem počasti braniteljima BiH, propraćen je prigodnim kulturno–umjetničkim programom.

Povelje su dobili – Dragan Vikić, Nermin Nesiren, Bajro Selimović, Behudin Čuturić, Fadil Karamustafić, Armis Mašić, Uzeir Radeljaš, Omer Mujan, Zineta Nišić i Saud Kulosman, a postuhmno su dodijeljene – Alić Muniru i Mizdrak Mirsadu – Šarafu.

Zahvalnice su dobili – Omer Osmanović, Dr. Smajo Halilović, Mirza Terzo, Ahmed Kulanić, Amir Šljivo, Mirsad Omanović – Mališa, Sejad Veljan, Mirzet Kulović, Kenan Zečić, Edib Rizvo, Sead Klačar, Nusret Jukić, Hamid Tahirović, Omer Mehanija, Mirsad Karić, Adil Žiga, Nermin Subašić i Abdulah Grebo, saopćeno je iz JOB Unija veterana KS.

FENA

Share this post on social media