Sarajevo: Kako je omiljeni profesor Vedran postao ‘tehnološki višak’

Sarajevo: Kako je omiljeni profesor Vedran postao 'tehnološki višak'
Sarajevo: Kako je omiljeni profesor Vedran postao 'tehnološki višak'

Profesor geografije u sarajevskoj Gimnaziji Dobrinja Vedran Zubić koji je 2017. godine proglašen najboljim profesorom u BiH danas je objavio kako je u školi u kojoj radi više od 20 godina proglašen “tehnološkim viškom”. 

“Imam ‘čast i privilegiju’ da sam ove godine ‘tehnološki višak’. Osoba koju proglase istom treba ‘ganjati’ papire koje dostavlja u službu, zbrajaju se bodovi i sl. Jedan od papira mi je iznimno zanimljiv. Naime, mora se ići u MIO/PIO da se dobije papir o radnom stažu. Pa zar je moguće da nema ta evidencija u firmi!? A i ako nema, zar je moguće da se ista nekim e-mailom ne može dostaviti u firmu!? Dakle, osoba koja je ‘višak’ mora ići u MIO/PIO, čekati u redu, uplatiti 10 KM i drugi dan (valjda kada se te jednadžbe sa 5 nepoznatih konačno obrade) otići po taj ‘papir’. To je ta “jednostavnost” procesa i informatička revolucija. Da ne povjeruješ! I onda se pitaju što im ljudi idu? Meni je fascinantnije zbog čega bi netko ostao!? Zanimljiva je ovdašnja birokratija…”, napisao je.

Zubić bi sada trebao normu “ganjati” u drugim školama dok ne ispuni normu časova. Profesor koji je svojim pristupom geografiji i učenicima postao jedan od najomiljenijih profesora i pedagoga sada bije birokratsku bitku.

Profesor Vedran ispratio je kroz proteklih 20-ak godina stotine učenika. I oni mu se uvijek vraćaju, posebno njegovi Dobrinjci. Svaki učenik će za Zubića reći isto, prvo je pedagog, pa onda profesor. I prije nego što će medijski postati eksponiran Zubića je krasio epitet omiljenog profesora. On nije samo gajio dobre odnose sa svojim učenicima, ili s onima kojima je bio razrednik (a jedna sam od njih) već i sa njihovim roditeljima. Možda mu se nekad zamjerao prisniji odnos sa učenicima, ali on je isključivo bio za dobrobit učenika. Mnoge je upravo Zubić možda spasio lošeg puta ili tužnih sudbina.

On je profesor koji je za svoje bivše učenike organizirao zajedničko druženje, okupio skoro sve generacije na kojem su se evocirale uspomene na lijepe školske dane. Profesor koji i danas s jednakom pažnjom pozdravi svakog svog učenika i bivšeg i sadašnjeg ma gdje da se sretnu i ma koji posao da rade.

Profesor Zubić nije samo dao doprinos svojim učenicima već i svima koji su u vrijeme pandemije pratili njegove emisije na BHT. Upravo zbog svog pristupa pozivan je u druge škole u BiH kako bi i drugi učenici imali priliku čuti inovativno i drugačije predavanje.

Ako za takvog profesora nema mjesta u sarajevskom obrazovnom sistemu onda i ne zaslužuju osobu poput njega.

Amra Vrabac/Patria