U RS-u 96 novozaraženih i jedan smrtni slučaj

Federacija BiH: 1.728 testiranih, 193 pozitivno na koronavirus
Federacija BiH: 1.728 testiranih, 193 pozitivno na koronavirus

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 sata testirano 528 uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 96 osoba, dok je prijavljen jedan smrtni slučaj u Bijeljini.

Epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković-Dević pojasnila je na konferenciji za novinare da je u tom bh.entitetu trenutno 1.559 aktivnih inficiranih osoba od koronavirusa, a najviše u Banjoj Luci, Bijeljini i Zvorniku.

Do sada je testirano 42.552 uzorka na virus korona u RS, a potvrđen je kod 3.521 osobe, dok je oporavljenih oko 50 posto.

Ukupno su prijavljene 144 osobe koje su preminule od posljedica koronavirusa, a najviše u UKC-u.

Pojasnila je i da je najveći broj potvrđenih slučajeva pozitivnih osoba na koronavirus u posljednja 24 sata iz Banje Luke, njih 14, Bijeljine 11, Pala i Trebinja po osam…

Epidemiloška situacija je i dalje nepovoljna – ukazala je Đaković-Dević i dodala da broj oporavljenih raste znatno sporije od broja novozaraženih.

Navela je da raste broj osoba koje su na hospitalizaciji.

To je za nas očekivana situacija, nakon izrazitog rasta oboljelih koji smo imali prošle sedmice – rekla je ona.

I vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je također naveo da epidemiološka situacija nije zadovoljavajuća, te da je u porastu brroj oboljelih na dnevnom nivou, ali je kod većine oboljelih još uvijek blaža klinička slika.

Ponovo je pozvao da se primjenjuju preporuke Instituta za suzbijanje virusa korona, prvenstevno korištenje zaštitne maske, držanje socijalne distance, održavanje lične higijene i druge preporuke.

FENA

Share this post on social media