Joe Biden: Stojim iza svoje odluke o povlačenju američkih trupa iz Afganistana

Joe Biden: Stojim iza svoje odluke o povlačenju američkih trupa iz Afganistana
Joe Biden: Stojim iza svoje odluke o povlačenju američkih trupa iz Afganistana - photo: FENA

Predsjednik Joe Biden obratio se javnosti u ponedjeljak popodne povodom posljednjih dešavanja u Afganistanu i stao iza svoje odluke o povlačenju američkih trupa iz te zemlje. To je bilo ujedno i njegovo prvo obraćanje otkad su talibani u nedjelju svrgnuli afganistansku nacionalnu vladu.

Čvrsto stojim iza svoje odluke. Nakon 20 godina naučio sam na teži način da nikada nije dobro vrijeme za povlačenje američkih snaga – rekao je Biden na početku svog obraćanja, prenosi CNBC.

Predsjednikovo obraćanje uslijedilo je nakon sve većih kritika kako se njegova administracija nosila sa situacijom u Afganistanu i brzim talibanskim preuzimanjem Kabula.

Istina je da se to dogodilo brže nego što smo očekivali – rekao je Biden o ofanzivi talibana kojom su ovladali cijelom zemljom u manje od dvije sedmice.

Ipak, Biden je rekao da stoji iza svoje odluke, a protekla sedmica je dokaz da 20 godina rata nije stvorilo afganistansku vojsku koja može odbraniti vladu, niti je bila spremna ostati u zemlji kako su se Talibani približavali.

Američke trupe ne mogu i ne trebaju se boriti i ginuti u ratu u kojem afganistanske snage nisu voljne boriti se same za sebe – rekao je Biden.

Ponovio je da su im SAD pružile svaku priliku da sami odrede svoju budućnost, ali da nisu mogle pružiti volju da se bore za tu budućnost.

Znam da će moja odluka imati dosta zamjerki i kritika, ali radije bih preuzeo svu tu kritiku nego tu odluku prenio na budućeg predsjednika – rekao je Biden.

Predsjednik je također razgovarao s američkim veteranima i diplomatima koji smatraju da je povlačenje učinilo njihove žrtve besmislenim.

Želim priznati koliko je ovo bolno za mnoge od nas. Scene koje vidimo u Afganistanu su potresne, posebno za naše veterane, naše diplomate, humanitarne radnike, svakoga ko je proveo vrijeme na terenu radeći za podršku afganistanskom narodu  – rekao je.

Podsjetio je i da je sam nekoliko puta putovao u Afganistan i da “je lično vidio šta se tamo dešava”. Obećao je da će se SAD nastaviti zalagati za ljudska prava, prava djevojčica, djevojaka i žena, baš kao što to čine, kako je rekao, u ostatku svijeta.

FENA