Počela sjednica Ustavnog suda BiH: Hoće li slučaj 9. januar biti vraćen na početak i referendum biti proglašen neustavnim

Ukoliko Ustavni sud Bosne i Hercegovine na plenarnoj sjednici, koja je počela danas u Sarajevu, prihvati zahtjev za preispitivanje odluke od 26. novembra 2015. kojom je 9. januar u Zakonu o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim, cijeli slučaj se vraća na početak, javlja Anadolu Agency (AA).

U tom slučaju, ponavlja se postupak koji podrazumijeva ponovno razmatranje zahtjeva za ocjenu ustavnosti, dok nezadovoljna stranka u postupku u tom slučaju također može uložiti novi zahtjev za preispitivanje i takve odluke Ustavnog suda BiH.

Da bi Ustavni sud BiH donio odluku kojom prihvaća zahtjev za preispitivanje svoje ranije odluke, odnosno predmet vraća na početak sudije se rukovode isključivo podatkom da li je u međuvremenu bilo elemenata i dokaza koji nisu bili poznati prilikom donošenja odluke, a koji su važni i mogli su utjecati na eventualno drugačije rješenje.

Iako će konačan stav o odluci za eventualno preispitivanje njegove ranije odluke donijeti sudije Ustavnog suda BiH, Komisija za demokratizaciju putem zakona poznatija kao Venecijanska komisija, kao najstručnije pravno tijelo Vijeća Evrope, dala je mišljenje da je 9. januar, koji se slavi kao Dan RS-a i krsna slava, obilježje samo jednog, srpskog naroda, te da u tom slučaju nije prihvatljiv za pripadnike ostalih naroda, Bošnjaka i Hrvata, te drugih građana koji žive u RS-u.

Bez obzira kakav bio stav Ustavnog suda BiH o zahtjevu za preispitivanjem njegove ranije odluke, pa čak i u slučaju da se ona prihvati, odnosno cijela stvar vrati na početak, Ustavni sud BiH može na istoj sjednici donijeti odluku da li će prihvatiti zahtjev za rješavanje spora, odnosno zahtjev za donošenje privremene mjere kojim se traži ocjena ustavnosti Odluke o raspisivanju republičkog referenduma u RS-u od 15. jula 2016. godine.

Ukoliko Ustavni sud BiH prihvati zahtjev i donese privremenu mjeru, referendum u RS-u najavljen za 25. septembar ne može biti održan, odnosno smatrat će se protuustavnim.

Centralna izborna komisija BiH ranije je odbila zahtjev za dostavljanjem izvoda Centralnog biračkog spiska koji bi se koristio za potrebe referenduma smatrajući kako je zahtjev nedopušten, odnosno kako nije u skladu sa Ustavom.

Apelacioni odjel Suda BiH odbio je prigovor Republičke komisije za provođenje referenduma u RS-u kao nedopušten, čime je odluka CIK-a BiH postala pravosnažna.

Ranije su i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), ali i Ured visokog predstavnika (OHR) upozorili kako održavanje referenduma u RS-u nije u skladu sa Ustavom BiH.

U međuvremenu, vlasti bh. entiteta Republika Srpska nastavile su pripreme za održavanje referenduma, te je jučer Komisija za provođenje referenduma objavila kako je sačinila vlastiti centralni birački spisak koji će biti korišten za glasanje na referendumu 25. septembra.

(AA)

Share this post on social media