(VIDEO) Svi učenici u SBK/KSB dobili pravo na organizovan prijevoz ili na subvenciju

Vlada Srednjobosanskog kantona donijela je jučer odluke o ponovnom raspisivanju konkursa za prijevoz učenika, sklapanju izravne nagodbe sa prijevoznicima do okončanja postupka javne nabavke te o isplati subvencija roditeljima djece na područjima na kojima se ne bude mogao ugovoriti prijevoz učenika.

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Bojan Domić rekao je kako sada sva djeca imaju pravo ili na organizovan prijevoz ili na subvenciju.

Ako budemo imali razumne prijevoznike nema razloga da djeca ne budu imala prijevoz. Sad je do direktora škola da ugovorene privremeni prijevoz – rekao je Domić.

Prema njegovim riječima, problem u većini općina bilo je “kartelsko udruživanje prijevoznika”.

Nemoguće je da u jednoj općini prijevoznici voze za 2,10 KM po kilometru, dok u drugoj ne žele voziti za četiri KM, a ponude cijenu od 8 KM. Što je to nego kartelsko udruživanje? Cijena može biti viša 10, 20 ili 30 posto, ovisno o elementima puta, ali ne može biti četiri ili pet puta veća – rekao je Domić.

Rasipanja javnog novca, upozorio je ministar, ne smije biti.

Pozivam sve da budu razumni, svi novci koji odu na ovo mogu se uložiti u besplatne udžbenike ili bolje opremanje škola. Meni je žao svakog djeteta koje je ostalo bez prijevoza, ali nekad ste neke odluke prisiljeni donijeti kako ne bi došlo do rasipanja novca – rekao je ministar.

FENA/Agencija DAN