Guverner Njujorka smatra da eksplozija nema veze s međunarodnim terorizmom

BH Telecom

Guverner Njujorka Endrju Kuomo izjavio je danas da zasad nema indicija da eksplozija na Menhetnu ima veze s međunarodnim terorizmom.

– Ipak, istraga je tek u početnoj fazi – rekao je novinarima Koumo koji je posjetio mjesto eksplozije u kojoj je 29 osoba ranjeno, prenio je Rojters.

Eksplozija je noćas potresla kvart Čelsi na njujorškom Menhetnu, a na drugoj lokaciji u istom dijelu Njujorka pronađeno je nešto što liči na ekspres lonac, koji je žicama povezan s malim uređajem tamne boje.

Američki mediji navode da policija provjerava video snimke s mjesta prve eksplozije u Čelsiju na kojima se čini da je prikazana osoba koja ostavlja nešto iza sebe, što je policajce dovelo do zaključka da se radi o namjernom činu.

Izvor Rojtersa u njujorškoj policiji naveo je da prvi nalazi istrage eksplozije ukazuju da se ona dogodila u kontejneru za smeće.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, koji je za vrijeme eksplozije bio na večeri s kongresmenima u Vašingtonu, upoznat je s događajem u Njujorku.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je da je po prvim indicijama u pitanju namjerno izazvana eksplozija, prenosi Rojters.

– Mi ne vidimo vezu s terorizmom. Ne postoji specifična i kredibilna pretnja protiv grada Njujorka u ovom trenutku od bilo koje terorističke organizacije – rekao je De Blazio.

Njujorški gradonačelnik je kazao i da istražitelji ne vjeruju da je eksplozija na Menhetnu povezana s bombom koja je jučer eksplodirala u Nju Džersiju. Improvizovana bomba eksplodirala je jučer u Nju Džersiju, u Sisajd Parku, pred početak dobrotvorne trke na kojoj se okupilo oko 3.000 ljudi, javili su američki mediji.

U eksploziji niko nije povrijeđen, a nije nanesena ni šteta okolnim objektima.

Prethodno su lokalni mediji i agencije prenijeli da se pred početak dobrotvorne trke okupilo oko 5.000 ljudi. Bomba je bila podmetnuta u kanti za smeće, saopćila je policija.

FENA

Share this post on social media