Turska za vikend uvodi ograničenje kretanja

Turska za vikend uvodi ograničenje kretanja
Turska za vikend uvodi ograničenje kretanja - photo: FENA/AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Turska za vikend uvesti ograničenje kretanja ljudi kako bi zaustavila širenje koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u utorak predsjedavao sjednicom kabineta u Predsjedničkoj palati u Ankari, a potom se obratio naciji i istakao da je ponovno uvođenje restriktivnih mjera neminovno zbog brzog širenja zaraze i njenih posljedica koje su bolne.

On je pozvao sve građane da poštuju epidemiološke preporuke i odredbe o nošenju zaštitnih maski, pojačanoj higijeni i socijalnoj distanci.

Tokom vikenda će na snazi biti zabrana kretanja, osim u periodu od 10 do 20 sati“, kazao je Erdogan i dodao da će se ta mjera provoditi tako da ne ugrozi lance opskrbe i proizvodnje u zemlji.

Erdogan je također kazao da će sportska takmičenja biti nastavljena bez publike.

Na snazi će i dalje u Turskoj biti ograničenje kretanja za ljude starije od 65 godina, a ta mjera će biti za vikend proširena i na osobe mlađe od 20 godina, izuzev uposlenih.

Ostaju zatvorena kina do kraja godine. Trgovinski centri, marketi, frizerski saloni, brijačnice i slične radnje će raditi od 10 do 20 sati“, kazao je Erdogan i dodao da će restorani i kateferije preći na pružanje usluga pakovanja i dostave proizvoda.

Turski predsjednik Erdogan također je najavio da će nastava u školama do kraja godine biti održavana u online formatu.

FENA