Najveći klubovi najavili osnivanje evropske nogometne ‘Superlige’

Najveći klubovi najavili osnivanje evropske nogometne 'Superlige'
Najveći klubovi najavili osnivanje evropske nogometne 'Superlige'

Najveći evropski klubovi objavili su da neće igrati Ligu prvaka, te da je na pomolu osnivanje “Superlige” – takmičenja rezervisanog samo za nogometnu elitu Evrope. 

Klubovi osnivači – Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid i Arsenal, žele se sastati s FIFA-om i UEFA-om da bi pronašli modalitet održavanja ovog takmičenja, javlja STA.

Prvi predsjednik superlige je Florentino Perez iz Real Madrida, a takmičenju će se uskoro pridružiti još tri kluba.

Nova liga dolazi u periodu pandemije koronavirusa, koja je uzrokovala nestabilnost trenutnog ekonomskog modela evropskog nogometa. pandemija je otkrila sa je potrebna strategija i komercialni pristup za podizanje vrijednosti nogometnih klubova. Klubovi suu proteklim mjesecima imali pregovore s predstavnicima državnih institucija i zaključili su da ponuđena rješenja neće poboljšati finansisjki položaj klubova – stoji u saopćenju osnivača “Superlige”.

Evropska nogometna federacija (UEFA) u nedjelju je najavila sankcije za klubove okupljene unutar “Supelige”. Oglasila se i Međunarodna nogometna federacija(FIFA) koja očekuje dialog za rješenje krize u nogometu, te istaknula da se ne slaže sa odvojenom i zatvorenom nogometnom ligom, kakva bi bila “Superliga”.

Premijerna sezona ovog takmičenja počela bi što je prije moguće, utakmice bi se igrale tokom sedmice a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima.

Sezona bi počela augustu, a klubovi bi bili podijeljeni u dvije grupe sa po deset ekipa. Tri najbolje ekipe iz obje grupe bi se plasirale u četvrtfinale, a njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije ekipe koje su u regularnom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu.

FENA