Vijeće ministara BiH odobrilo ulazak članova porodica bh. državljana u BiH koji su evakuisani iz Gaze

Vijeće ministara BiH odobrilo ulazak članova porodica bh. državljana u BiH koji su evakuisani iz Gaze
Vijeće ministara BiH odobrilo ulazak članova porodica bh. državljana u BiH koji su evakuisani iz Gaze - photo: Patria

Trideset palestinskih državljana koji su članovi uže porodice bh. državljana evakuiranih iz Gaze moći će ući u Bosnu i Hercegovinu. Nakon što jučer nisu glasali, ministri iz Republike srpske u Vijeću ministara BiH danas su podržali prijedlog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da se Palestincima koji su članovi uže porodice bh. državljana omogući ulazak u BiH pod posebnim uslovima.

“Srodnicima se smatraju bračni partner, djeca, uključujući punoljetnu djecu iznad osamnaest godina, i roditelji državljana BiH, ukoliko imaju državljanstvo Palestine, a nemaju državljanstvo BiH”, navedeno je u odluci Vijeća ministara BiH koju je predložio državni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

U prilogu ove odluke nalazi se i spisak od 30 Palestinaca koji su sredinom ove sedmice, zajedno sa bh. državljanima evakuirani iz Gaze. Među ovih trideset osoba je 17-ero djece čiji roditelji ili bliži srodnici imaju bh. državljanstvo. Svi oni danima se nalaze u Kairu gdje su smješteni nakon što su, uz pomoć vlasti Katara, preko Graničnog prijelaza Rafah uspjeli prijeći iz Gaze u Egipat.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH u subotu je održalo telefonsku sjednicu na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog odluke koja se odnosi na palestinske državljane. Iako je predlagač bio ministar Nenad Nešić iz RS-a, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac odlučio je da se ne izjašnjava. Kako ministri iz RS-a nisu učestvovali u glasanju, konstatovano je da nema kvoruma za održavanje sjednice. Nakon što je, faktički, blokirano donošenje odluke, ministar Staša Košarac se predomislio pa je za nedjelju ujutro zakazana nova sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je jednoglasno usvojena odluka o prihvatu 30 palestinskih državljana koji su zajedno sa bh. državljanima evakuisani iz Gaze.

Četrdeset dana od početka rata u Gazi, bh. vlasti su uspjele, uz pomoć Katara, evakuisati 41 osobu iz Gaze. U pitanju su državljani BiH i njihovi srodnici. Svi oni su, preko graničnog prijelaza Rafah, prebačeni u Egipat gdje se trenutno i nalaze. Prvobitno je bilo planirano da samo 17 osoba koje imaju bh. državljanstvo bude prebačeno u BiH, ali ovom odlukom je omogućeno da svi evakuisani mogu ući u BiH, a koji spadaju u bliže srodnike.

U narednim denim bh. državljani i njihovi srodnici avionom bi iz Egipta trebali biti prebačeni u Sarajevo, javlja Istraga.

Patria

Share this post on social media