Đapo: I oni koji izdaju stanove na internetu plaćat će paušal

Đapo: I oni koji izdaju stanove na internetu plaćat će paušal
photo: FENA

Novi zakon o turizmu Federacije BiH, koji je u formi nacrta na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prihvaćen većinom glasova, propisao je i formiranje jedinstvenog registra turističkih smještajnih kapaciteta.

To je prvi korak ka rješavanju problema neprijavljenih boravaka turista u Federaciji BiH. Zahvaljujući tom registru, inspekcijski organi imat će osnovu da vrše nadzor, kazala je za “Avaz” ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo.

Dodala je da će u registru biti kategorizirani, ali i nekategorizirani objekti.

– Na taj način dat ćemo mogućnost i privatnicima koji izdaju stanove na booking.com-u i sličnim stranicama da plaćaju paušal na tu djelatnost. Registar je vrlo važan zbog izvještavanja prema Svjetskoj trgovačkoj organizaciji i prema EU – pojasnila je Đapo.

Dodala je da će doći i do promjene statusa turističkih zajednica, koje će se sada zvati turističke organizacije.

– Svaki nivo vlasti u FBiH moći će osnovati turističku zajednicu, ako je mogu finansirati. Ukida se turistička taksa koju su plaćali privrednici, a u skladu s reformom i smanjenjem parafiskalnih nameta. Zakon smo uskladili s legislativom EU, tačnije i s uredbom o statistici i direktivom o zaštiti korisnika turističkih usluga – istakla je Đapo.

Taj zakon, kako je kazala, regulira i rad turističkih agencija, na koji način one trebaju raditi, te uspostavljanje jedinstvenog registra agencija i turističkih vodiča.

– Uvodi se i ispit za vodiče, koji će biti validan za područje cijele FBiH, bit će teži i skuplji, ali onaj ko ga položi, moći će raditi na području cijele FBiH – naglasila je Đapo. Osim registra smještaja, dodala je, turističke agencije morat će osigurati i bankarske garancije za određene ture, kako bi turisti imali pokriće ako bude odgođeno putovanje.

– Bitno je napomenuti da je predviđeno i povećanje kazni za one koji se neće pridržavati odredbi tog zakona, ali i one su u skladu sa Zakonom o prekršajima – naglasila je Đapo “Dnevnom avazu”.

FENA