Još se traga za 500 žrtava Prijedora, nema informacija o masovnim grobnicama

Još se traga za 500 žrtava Prijedora, nema informacija o masovnim grobnicama
Još se traga za 500 žrtava Prijedora, nema informacija o masovnim grobnicama

U Prijedoru će danas biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop 12 žrtava Prijedora koje su ubijene 1992. godine. 

Mirsad Duratović, bivši logoraš iz Omarske i Trnopolja kazao je da je registrovano 3176 ubijenih u Prijedoru.

Još 500 trebamo identifikovati. Proces pronalaska novih posmrtnih ostataka je stao zadnjih nekoliko godina. Nemamo informacija. Najveća zamjerka je Sudu i Tužilaštvu BiH što u svim sudskim procesima ne dolaze do informacija o masovnim grobnicama. Imamo slučajeve za one koji su osuđeni za zločine – dobiju kaznu, odsluže 2/3 kazne, budu osloblođeni i šetaju slobodno Prijedorom, a mi još ne znamo gdje su naše žrtve”, kazao je Duratović za N1.

Istakao je žaljenje što Dan žalosti nije proglašen ni u Prijedoru, ali ni u FBiH.

Danas obilježavamo 29. godišnjicu od masovnog pokolja, prijedorskog genocida bez obzira na sudske presude. Na današnji dan prije 29 godine upravo je ovdje u Bišćanima ubijeno preko 250 civila, među njima i veći broj žena i djece. Zadnjih godinu dana postoje pomaci, ali nema samog proglašenja Dana žalosti na ovaj dan. To više nije ni do vlasti lokalne politike. To je nešto s višeg nivoa. Ove godine je izostalo da i FBiH proglasi dan žalosti. Nadam se da će lokalne vlasti smoći snage da se odupru tim pritiscima s vrha i proglase dan žalosti”, rekao je Duratović.

Ponovio je kako povratnici u Prijedoru preživljavaju, te da on postaje grad starih ljudi. Mladi, ali i cijele porodice, odlaze odavde.

Prepušteni smo sami sebi da se snalazimo. I u danima tuge i danima veselja”, kazao je.

Govoreći o pomacima, kazao je kako su dobili saglasnost za izgradnju memorijalnog centra u bivšem logoru Trnopolje, a da je inicijativa za podizanje spomenika ubijenoj djeci Prijedora pred zadnjim korakom.

Visoka politika Banjaluke i Sarajeva ovdje više pravi problema nego lokalna vlast”, zaključio je.

Patria