BIHAMK – Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu.

Dužih zastoja nema, a frekvencija vozila je umjerenog intenziteta. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke upozorava se na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Na putevima gdje su u toku sanacioni radovi saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Povremene polusatne obustave saobraćaja, zbog deminiranja terena, aktuelne su na magistralnim putevima M-1.8 Lončari-Orašje (u blizini mjesta Dusine) i Teslić-Jelah (na lokalitetu Vrela), kao i na regionalnim putevima R-448 Goražde-Čajniče (kod mjesta Zupčići) i R-465 Maglaj-Zavidovići (Krsno Polje).

Zbog minerskih radova, do povremenih obustava saobraćaja dolazi u vremenu od 14.00 do 14.30 sati na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce na lokalitetu Bočac i u vremenu od 09.00 do 10.00 i od 13.00 do 15.00 sati, na magistralnom putu M-19.3 Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub.

Aktuelni su radovi na sanaciji klizišta u mjestu Lučina na dionici M-16 Jajce-Crna Rijeka, gdje se saobraća jednom trakom, naizmjenično, uz povremene obustave u trajanju do 60 minuta.

Zbog radova se sporije saobraća i na dionicama magistralnih puteva: M-5 Bihać-Izačić, M-5 Ključ-Mrkonjić-Grad, M-16.4 Bugojno-Novi Travnik, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-17 Jablanica-Mostar.

Na graničnim prijelazima nema dužih  zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

AUTOPUT

Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-1.8

Lončari-Orašje, zbog deminiranja terena na lokaciji Dusine saobraćaj se od 08.00 do 16.00 sati povremeno obustavlja u trajanju do pola sata (uz propuštanja do 15 minuta).

M-4

Teslić-Jelah, zbog deminiranja terena na lokaciji Vrela saobraćaj se od 08.00 do 16.00 sati povremeno obustavlja u trajanju do pola sata (uz propuštanja do 15 minuta).

Doboj-Tuzla, zbog oštećenja kolovoza na mostu u Donjoj Orahovici, saobraćaj se odvija usporeno preostalim dijelom kolovoza.

Simin Han-Kalesija zbog sanacije mosta preko rijeke Dubnice, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Ljetinić-Jelah, zbog radova na polaganju kanalizacijskog kolektora, od 08.00 do 16.00 sati povremeno se saobraća jednom trakom.

M-5

Ključ-Mrkonjić-Grad – zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

Bihać-Izačić, zbog izgradnje pješačke staze u naselju Izačić, od 07.00 do 17.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Busovača-Kiseljak (Polje) zbog izvođenja radova na izgradnji pješačke staze, od 08.00 do 18.00 sati povremeno se saobraća jednom trakom.

M-16

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog  radova na sanaciji klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-16.2

Prozor-Jablanica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu privremenu signalizaciju.

M-16.4

Bugojno-Novi Travnik (na lokalitetu Rostovo), zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-17

Jablanica-Mostar, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Donja Jablanica saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz moguće povremene obustave do 15 minuta.

Topčić Polje-Lašva (Nemila) zbog radova na sanaciji škarpe iznad nivele ceste, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Rudanka) zbog izgradnje priključaka magistralnog puta na autoput, saobraćaj je regulisan privremeno postavljenom signalizacijom, čije je poštivanje obavezno.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-19.3

Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na bušenju i miniranju terena u vremenskom periodu od 09.00 do 10.00 sati i od 13.00 do 15.00 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) – zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-435 Nevesinje-Berkovići – u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično,  jednom trakom.

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, u toku su radovi na rekonstrukciji dionice Donja Vogošća-Malešići, zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-445 Bilješevo-Kakanj (Karaulsko polje, općina Kakanj), zbog neophodnih sanacionih radova saobraća se otežano, jednom trakom.

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, zbog radova na dionici Most na Stavnji-Lješevo saobraća se jednom trakom, naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-448 Goražde-Čajniče (u mjestu Zupčići), zbog radova na deminiranju terena u vremenu od 08.00 do 15.00 sati, dolazi do povremenih obustava saobraćaja.

R-454a Bratunac-Drinjača – zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-465 Maglaj-Zavidovići, zbog deminiranja terena na lokalitetu klizište Krsno Polje-Straište (općina Maglaj) od 08 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja za vozila preko 15 tona nosivosti,  dok ostala vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestvo.

KANTON SARAJEVO

-Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji uličnih cjevovoda privremeno je izmijenjen režim saobraćaja ulici Obala Kulina bana (od spoja sa mostom Ćumurija do spoja sa mostom Šeher-Ćehajina Ćuprija).

-Zbog izvođenja radova na postavljanju zvučne signalizacije i ugradnji taktilnih linija vođenja za slijepa i slabovidna lica, u ulici Zmaja od Bosne u zoni predraskrsnice sa ulicama Azize Šaćirbegović i Ložionička, saobraćaj se u zoni radova od 09.00 do 15.00 sati odvija usporeno.

-Zbog izvođenja radova u zoni pružnog prijelaza (raskrsnica) “Alića rampa” na regionalnom putu R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, privremeno je obustavljen saobraćaj na dijelu ulice Bosanski put (od centra Bingo do spoja sa R-445). Alternativni pravac kretanja: 126. Ilijaške brigade-Hašima Spahića-R-445.

– Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na dijelu ulica Ante Babića i Ive Andrića (spoj “X” transferzale i novoizgrađene “A” transferzale), obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Ive Andrića (od raskrsnice sa ulicom Olimpijska do raskrsnice sa ulicom Ante Babića).

-Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Tešanjska, Donja Mandžina, Mahmutovac, Danijela Ozme, Sulejmana Omerovića Cara, Kemal Begova, Kromolj, Lužansko polje i Branilaca Hotonja.

-Zbog izvođenja radova na izgradnji  kolektora usporeno se saobraća na lokalnom putu Ljubovčići-Jeleč-Pazarić (od 08.00 do 17.00 sati), saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

FENA

Share this post on social media