Joe Biden: Sjedinjene Američke Države branile bi Tajvan

Joe Biden: Sjedinjene Američke Države branile bi Tajvan
Joe Biden: Sjedinjene Američke Države branile bi Tajvan - photo: FENA

Sjedinjene Države branile bi Tajvan jer su se obavezale da štite taj otok od kineskih pretenzija, izjavio je američki predsjednik Joe Biden u četvrtak, iako je Bijela kuća kasnije saopćila da nema promjena u američkoj politici prema Tajpehu.

Da, imamo obavezu da tako postupimo – izjavio je Biden za CNN, odgovarajući na pitanje da li će Sjedinjene Države braniti Tajvan, koji se žali na rastući vojni i politički pritisak iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

– Iako je Washington obavezan zakonom da pruži Tajvanu sredstva za samoodbranu, on dugo vremena slijedi politiku “strateške dvosmislenosti” prema tome da li će vojno intervenirati da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada.

U augustu je zvaničnik Bidenove administracije izjavio da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila nakon što je izgledalo da je američki predsjednik sugerirao da će Sjedinjene Države braniti otok ukoliko bude napadnut.

Portparol Bijele kuće izjavio je da Biden nije objavio bilo kakve promjene u američkoj politici, ali je odbio dodatno komentirati dok je odgovarao na pitanje da li je Biden pogrešno protumačen.

Američke vojne veze s Tajvanom rukovođene su Aktom o odnosima s Tajvanom. Mi ćemo potvrditi naše obavezivanje na osnovu Akta,  nastavit ćemo da podržavamo tajvansko pravo na samoodbranu i suprotstavljati svakoj jednostranoj promjeni u statusu quo – izjavio je portparol, prenosi Reuters.

FENA

Share this post on social media