SAD: Invazija počinje za 48 sati

SAD: Invazija počinje za 48 sati
SAD: Invazija počinje za 48 sati - photo: Patria

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u ponedjeljak je donio odluku kojom se priznaje nezavisnost istočnih dijelova Ukrajine – Donjecka i Luganske Narodne Republike.

Putin je također naredio vojsci da uđu u ove separatističke dijelove u okviru “mirovne misije”. Potez Moskve izazvao je žestoke reakcije zapadnih zemalja, ali i regije. Velika Britanija, Europska unija, SAD, Kanada, Japan i Australija uvode gospodarske sankcije Rusiji zbog priznanja samoproglašenih republika na istoku Ukrajine.

Bijela kuća je objavila sankcije protiv kreatora plinovoda Sjeverni tok 2 koji spaja Rusiju i Njemačku.

Danas sam naložio svojoj administraciji da uvede sankcije za Sjeverni tok 2 AG i njegove korporativne zvaničnike“, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden u saopćenju, prenosi BBC.

Nekoliko američkih obavještajaca otkrilo je za Newsweek da je administracija predsjednika Joea Bidena obavijestila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o tome da se Rusija sprema provesti totalnu invaziju u sljedećih 48 sati.

Predsjednik Ukrajine je upozoren da će Rusija vrlo vjerojatno započeti invaziju u roku od 48 sati“, rekao je američki dužnosnik.

Patria

Share this post on social media