Gutteres ide u Moskvu, Zelensky upozorava da Ukrajina nije jedini cilj Rusije

Gutteres ide u Moskvu, Zelensky upozorava da Ukrajina nije jedini cilj Rusije
Gutteres ide u Moskvu, Zelensky upozorava da Ukrajina nije jedini cilj Rusije

Reagujući na izjave ruskog generala da Moskva želi kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi dobila pristup separatističkoj regiji Transnistriji u Moldaviji, ukrajinski predsednik rekao je da ta izjava dokazuje da bi Rusija izvršila invaziju i na druge zemlje.

Ruska invazija na Ukrajinu je samo početak. Sve zemlje koje, kao mi, vjeruju u pobjedu života nad smrti, moraju se boriti uz nas. Moraju nam pomoći jer mi smo prvi na putu. Ko je sljedeći?“, zapitao je Zelenski.

Moldavija je pozvala ruskog ambasadora zbog komentara general majora Rustama Minekajeva, koji je zamjenik komandanta ruskog centralnog vojnog distrikta.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres sljedeće sedmice će se u Kijevu sastati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

UN tvrdi da će Guterres u Kijev doputovati u četvrtak, te da će razgovarai i sa ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

Ranije je potvrđeno da će Guterres u utorak u Moskvi obaviti razgovor sa Putinom.

Jedan mornar je poginuo, 27 je nestalih, a spašeno je 396 članova posade ruske raketne krstarice “Moskva” koja je potonula prošle sedmice, objavila je novinska agencija RIA pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

Rusija tvrdi da je Moskva, vodeći brod njene crnomorske flote, potonuo prošle sedmice usljed požara koji je uzrokovao eksploziju municije.

Ruske vlasti su prošle sedmice objavile da je svih 510 članova posade krstarice evakuirano s broda.

Ukrajina tvrdi da je pogodila ruski ratni brod protubrodskim raketama, a viši američki dužnosnik prošle sedmice je rekao da SAD vjeruje da je Moskva pogođena sa dvije ukrajinske rakete Neptun.

Patria

Share this post on social media