SAD – U Charlotteu nastavljeni protesti

BH Telecom

Policijski sat uveden je protekle noći u američkom gradu Charlotteu, nakon tri dana protesta pokrenutih pošto je policajac ubio muškarca afroameričkog porijekla.


Gradonačelnik Charlottea, u Sjevernoj Karolini (North Caroline), potpisao je dokument kojim je policijski sat uveden od ponoći do šest sati ujutro, prenosi AP.

Protesti su se, međutim, nastavili i poslije ponoći, ali policajci nisu pokušavali da hapse ljude na ulici u prvim minutima nakon policijskog sata.

Demonstranti protestom nastoje da izvrše pritisak na policiju da objavi video snimak koji bi možda mogao da pomogne rasvjetljavanje ubistva Afroamerikanca.

Oni su uzvikivali “Pustite snimak” i “Želimo snimak” na kratko blokirajući raskrsnicu kod sjedišta Banke Amerike nakon čega su izašli na autoput koji prolazi kroz grad, odakle ih je, kako prenosi AFP, policija potisnula bacivši suzavac.

Demonstrant koji je teško ranjen tokom druge noći protesta i priključen na aparate, u međuvremenu je preminuo.

Policija je tada upotrijebila suzavac protiv stotine demonstranata koji su napali i novinare, lomili prozore i izazivali manje požare, naveo je BBC.

Protest je počeo mirno, ali je onda došlo do pucnjave u kojoj je teško ranjen muškarac. Gradski zvaničnici tvrde da u njega nije pucala policija.

Demonstranti su onda počeli flašama i petardama da gađaju policiju, koja je odgovorila suzavcem. Povrijeđena su četiri policajca.

AP prenosi da se u jutarnjim satima situacija smirila i da zaposleni u hotelima i restoranima raščišćavaju staklo od polupanih prozora.

Ulični protesti su pokrenuti u utorak nakon što je policajac, afroameričkog porijekla, ubio naoružanog muškarca, također afroameričkog porijekla, Kita Lamonta Skota (43).

Lokalna policija navela je na TWitteru da je prvog dana protesta povrijeđeno oko 12 policajaca.

Protesti u Charlotteu uslijedili su samo nekoliko sati nakon što su u gradu Talsa u saveznoj državi Oklahoma izbile demonstracije jer je policija pucala na nenaoružanog muškaraca, takođe afroameričkog porijekla, prenosi B92.

FENA

Share this post on social media