POTPISAN SPORAZUM: Nikšić: Navikli smo da smo izdajnici, Čović očekuje Vladu FBiH do 6. aprila

POTPISAN SPORAZUM: Nikšić: Navikli smo da smo izdajnici, Čović očekuje Vladu FBiH do 6. aprila
POTPISAN SPORAZUM: Nikšić: Navikli smo da smo izdajnici, Čović očekuje Vladu FBiH do 6. aprila - photo: Patria

Dragan Čović i Nermin Nikšić potpisali su danas sporazum, tačnije dva sporazuma o formiranju Vlade FBiH.

Čović je kazao da očekuje da do isteka roka 6. aprila bude i oformljena Vlada FBiH.

Drugi sporazum tiče se programskih definicija. Raspravljali smo i mnoga druga pitanja, otvorili razgovore i oko mnogo drugih institucija FBiH. Pokazali smo jedan otvoren posao, da zajedno uz većinu koju imamo radimo“, kazao je Čović.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a kazao je da je važno da se danas došlo do zajedničkog cilja.

Izdefinisane su sve stvari oko imenovanja Vlade FBiH. Ističem zahvalnost za atmosferu koja je bila. Nismo se bavili ni s kim drugim osim sami sobom. Željeli smo imati stvari prije imenovanja Vlade, da imamo to. Izgubili smo mnogo vremena, ali svjesni smo limitirajućih okolnosti. Očekujemo i nakon ovih sankija koje je izrekla SAD da pravosuđe odradi svoj posao da konačno i javnost zna ono što mi znamo, kako se došlo do većine u Klubu Bošnjaka“, kazao je Nikšić.

Odgovarajući na pitanje kako će zaobići Lendu, kazao je da nisu ni željeli ga zaobići. Također odgovarajući na pitanje boji li se da će opet biti proglašeni izdajnicima, poručio je da su ‘navikli da budu izdajnici’.

Predsjednica će predložiti Vladu, a nadamo se da će Lendo potpisati volju parlamentarne većine. Nismo djeca znamo ko ima mogućnost da deblokira uspostavu vlasti“, kazao je Nikšić.

Sljedeće sedmice se očekuje da će biti poznata i imena kandidata za ministre u novoj Vladi FBiH, međutim nejasno je kako će dobiti saglasnost rukovodstva FBiH za imenovanje ministara i premijera među kojima nema SDA.

Početkom aprila ističe zakonski rok za formiranje nove Vlade FBiH stoga će vladajuća koalicija morati da pronađe efikasno rješenje za nesmetano formiranje vlasti bez SDA. Neki vjeruju da ono leži u OHR-u i novoj odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Patria

Share this post on social media