Turski premijer Yildirim: Turska ekonomija je za 14 godina utrostručena

Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je danas u Istanbulu kako je Stranka pravde i razvoja (AK Parti) na vlasti punih 14 godina, te da je u tom periodu ekonomski rast ove zemlje utrostručen, javlja Anadolu Agency (AA).

Yildirim je danas u Istanbulu odgovarao na pitanja novinara u vezi s aktuelnim dešavanjima u Turskoj.

“Stranka pravde i razvoja (AK Parti) je na vlasti punih 14 godina. Za ovih 14 godina, ekonomski rast Turske se utrostručio. U isto vrijeme, suzbili smo i tri pokušaja državnog udara”, poručio je turski premijer Binali Yildirim.

Osvrnuo se i na izvještaj agencije za kreditni rejting Moodys, u kojem je oboren kreditni rejting Turske.

“Turska ekonomija nije ekonomija koja će se ravnati prema izvještajima nekoliko agencija za kreditni rejting. Turska ekonomija ima za cilj proizvoditi, ostvarivati rast, biti stabilna, te obezbijediti razvoj i prosperitet za svojih 79 miliona stanovnika”, poručio je Yildirim.

Govorio je i o terorističkoj organizacije FETO, odgovornoj za pokušaj državnog udara 15. jula, a tom prilikom je rekao tursko pravosuđe radi svoj posao, te da su pučisti počeli polagati račune za svoja djela.

“Tursko pravosuđe radi svoj posao, pučisti odgovaraju za svoja djela. Tako da, nastojati ukloniti iz fokusa pokušaj državnog udara i braniti pučiste, najveće je zlo koje se može učiniti šehidima i ranjenima. Ovaj narod očekuje da, u tom smislu, svako što prije preuzme svoju odgovornost”, istakao je turski premijer Yildirim.

Naglasio je da je neophodno poduzeti korake protiv terorističke organizcije FETO, kako se Turska ne bi ponovo suočila s ovom opasnošću.

“Ova teroristička organizacija je jedna zatvorena kutija, odnosi unutar nje su tajnoviti. Vrlo je teško pronaći odgovorne za to i bez da se ne napravi neka greška. Mi smo suspendovali veliki broj službenika, ima i onih koji su direktno uključeni u pokušaj državnog udara. Radi se o velikom broju ljudi, to je tačno. Ali ako to ne uradimo, Turska će ponovo biti suočena s tom opasnošću. Naš narod to treba znati. Odnos prema njima neće biti vođen željom za osvetom, nego na jedan pravedan način”, poručio je turski premijer Binali Yildirim.

(AA)

Share this post on social media